OD DANAS U RUKAMA GRADA: Spomenik Stefanu Nemanji predat Beogradu

M. S.

25. 12. 2020. u 13:00

SPOMENIK Stefanu Nemanji, delo ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova, koji će krasiti Savski trg u Beogradu, biće svečano otkriven 27. januara, na Svetog Savu, najavljeno je na ceremoniji primopredaje spomenika koja je održana u Starom dvoru.

ОД ДАНАС У РУКАМА ГРАДА: Споменик Стефану Немањи предат Београду

Foto: M. S.

Zapisnik o primopredaji potpisali su predstavnici Grada Beograda i ruskog vajarskog tima.

Obeležje kamenu međašu, kako je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, nazvao Stefana Nemanju, dokaz je da jedan veliki narod čini velikim njegova kultura sećanja.

- Velike narode čini kontinuitet i ono što ih čini nacijom - naveo je Selaković. - Mnogo je naroda, ali je malo nacija. Srpski narod nacijom je učinilo nekoliko važnih istorijskih ličnosti. A jedna koja se u našoj istoriji može nazvati kamenom međašem, neko ko je bio prethodnica punoletstva srpske nacije, jeste ličnost velikog župana srpskog Stefana Nemanje, kao i svih Nemanjića koji su naš narod i državu upisali u mapu sećanja čitavog sveta.

Da na ovaj monument čekamo osam vekova, podsetio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

- Čekali smo dok se predsednik Aleksandar Vučić nije setio da podigne spomenik. Stajaće ovde vekovima na ponos svih nas, a biće mesto gde će dolaziti naši gosti da se upoznaju ko smo i odakle smo - rekao je Vesić.

POTPISIVANjE PRIMOPREDAJE

ZAPISNIK o primopredaji spomenika potpisali su zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, predstavnik autora vajara Aleksandra Rukavišnjikova u Srbiji Oleg Laškarev i predstavnik autora vajara za umetnost u svetu Alan Kazijev.

Oleg Laškarev, predstavnik autora vajara Aleksandra Rukavišnjikova u Srbiji, u njegovo ime je uputio čestitke povodom završetka postavljanja spomenika Stefanu Nemanji.

- Alekandar Rukavišnjikov je poznat vajar u Rusiji i u svetu, ali ipak ni on nema često priliku da uradi ovakav posao i za njega je to velika čast. Od posebnog značaja za njega je i činjenica da će ovaj spomenik stajati u bratskoj i nama bliskoj Srbiji, u njenom glavnom gradu Beogradu - istakao je Laškarov.

Prema rečima Aleksandra Bocan-Harčenka, ambasadora Rusije u Srbiji, ovo je zajednički posao, duhovni projekat, gde zajedničkimh snagama, Srbija i Rusija čuvaju našu tradiciju.

- Ovo je duhovni i kulturni projekat koji po svom značaju možemo uporediti sa veličanstvenim Hramom Svetog Save i mislim da je prirodno da Rusija i Rusi daju svoj doprinos stvaranju ovih veličanstvenih objekata u Srbiji, s obzirom na naše zajedničke tradicije, bliskost, duhovnost i veru - naveo je ambasador. - Za Rusiju je veoma važno što će ovaj spomenik obeležavati i čuvati srpsku tradiciju, nasleđe i tekovine i što će biti važan i za naredne generacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024