POSLE DECENIJA LUTANJA: Dogodine rekonstrukcija Muzeja grada Beograda, više od 170.000 kulturnih dobara pod jednim krovom (FOTO)

Jelena DINČIĆ - Ana POPADIĆ

26. 12. 2020. u 21:00

POSLE decenija lutanja, više od 170.000 kulturnih dobara naše prestonice biće pod jednim krovom.

ПОСЛЕ ДЕЦЕНИЈА ЛУТАЊА: Догодине реконструкција Музеја града Београда, више од 170.000 културних добара под једним кровом (ФОТО)

Foto: Muzej grada Beograda

Tokom naredne godine trebalo bi da počne rekostrukcija jedinstvenog zdanja Muzeja grada Beograda koje će se nalaziti u Resavskoj ulici. Građevinska dozvola prema projektu urađenom na osnovu idejnog rešenja odabranog na konkursu je dobijena, a u toku su poslednje pripreme dopune tehničke dokumentacije i, ako sve bude teklo po planu, raspisivanje tendera za izvođenje radova očekuje se u martu.

- Projektna dokumentacija je u završnoj fazi i priprema se konkursna dokumentacija za sprovođenje javne nabavke za izbor izvođača radova. Projekat je veoma kompleksan, dograđenim delom moderno dizajnira objekat, a pritom zadržava sve vrednosti nasleđene arhitekture i oblikovnosti. S obzirom na veliku kvadraturu, najveći deo prostora je predviđen za ono čega do sada ili nije bilo u okviru postojećih muzejskih kapaciteta, a to su izlagački prostori i depoi - rekao je za "Novosti Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu.

Narednoj godini posebno se raduje i Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda.

- Očekujemo da će radovi trajati dve do tri godine jer reč je o 17.800 kvadrata koje treba opremiti najsavremenijim sistemom zaštite i obezbeđenja - rekla je ona.

Foto: Muzej grada Beograda

Kako bi se konačno napravila stalna postavka kulturnih dobara muzeja raspoređenih u zbirke, legate, biblioteku, na osnovu ugovora sa Ministarstvom odbrane, Gradu je dodeljena nekadašnja Vojna akademija u Resavskoj 40, sazidana 1899. godine prema projektu arhitekte Dimitrija T. Leka.

Svoju centralnu kuću gradski muzej nema 114 godina, tako da je trenutno rasut na 13 adresa. U njegovoj riznici nalaze se pravi biseri našeg kulturnog nasleđa poput figurina vinčanske kulture, nadvratnika despota Stefana, škrinje vožda Karađorđa, Beogradskog četvorojevanđelja, Fonda Anastasa Jovanovića sa 1.548 predmeta, slika "Proglašenja Dušanovog zakonika" Paje Jovanovića, ali i dela Meštrovića, Vozarevića, Lubarde, Matije Vukovića...

U sastavu muzeja i dalje ostaju legati i zbirke opština

- Specifičnost naše zbirke je njena kompleksnost. Ona je i arheološka, umetnička, istorijska celina sa zbirkama iz književnosti, sporta, nauke, kulture kao i brojem legata koji su zaveštani muzeju - dodaje naša sagovornica. - Takođe, i građani se stalno interesuju za muzej, konstantno dobijamo poklone za naše zbirke i time smo još više motivisani da postavka ne izneveri očekivanja publike, jer samo ove godine nam se dešavalo da nedeljno neko od građana ponudi deo svog nasledstva za naše kolekcije. Zbog toga smo odlučili da koncept i interpretaciju postavke rade naši najrenomiraniji umetnici u zemlji i inostranstvu.

Foto: Muzej grada Beograda

Naša sagovornica dodaje i da je na inicijativu zamenika gradonačelnika Gorana Vesića odlučeno da zbirke umetničkih vrednosti iz nedavno prodate "Beograđanke" i Sava centra pripadnu Muzeju grada Beograda. Novi prostor biće uređen prema najsavremenijim muzeološkim standardima, kako bi uz predstavljanje stalne postavke, tu gostovale izložbe najvećih svetskih muzeja, što potvrđuju i u gradskom Sekretarijatu za kulturu.

Umetničke zbirke "Beograđanke" i Sava centra pripašće ovoj instituciji

Osim stalne postavke, koje će za nekoliko godina biti otvorena u Resavskoj ulici, u sastavu Muzeja grada Beograda i dalje će se nalaziti Konak kneginje Ljubice, Muzej Paje Jovanovića, Ive Andrića, Jovana Cvijića, Tome Rosandića, Banjičkog logora, Zavičajni muzej Zemuna, Muzej Mladenovca, Arheološko nalazište Vinča, kao i Legat Pave i Milana Sekulića, jedan od 47 legata, koje su između ostalog darivali Branislav Nušić, Beta Vukanović, Petar Konjović i mnogi drugi.

Foto: Muzej grada Beograda

 

IDEJNO REŠENjE

KONKURS za rekonstrukciju zdanja u Resavskoj ulici realizovan je tokom 2016. godine. Odlukom žirija kao pobedničko rešenje izabran je rad Arhitektonskog biroa BOROVIA iz Beograda, čiji su autori Jelena Ivanović Vojvodić, Goran Vojvodić i Jovana Grujevska.

 

PROJEKTI ZA POZORIŠTA

U TOKU su aktivnosti na pripremi planske i projektne dokumentacije za rekonstrukciju, adaptaciju i dogradnju Jugoslovenskog dramskog pozorišta - scene Bojan Stupica. Za pozorište "Boško Buha" su se pravno i arhitektonski konačno iskristalisale dve opcije, i uskoro ćemo se opredeliti za finalnu. Omladinsko pozorište Dadov će dobiti značajno proširenje kapaciteta. Sva pozorišta koja se rekonstruišu imaće i ostvaren pristup za osobe sa invaliditetom - naveo je Ivan Karl.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)