KORONA SMANJILA ČESNICU: Unija pekara neće organizovati svečanost na Vračaru, podeliće zlatnike na poseban način

M. S.

05. 01. 2021. u 08:12

UMESTO gotovo četiri metra, koliko je prošle godine bila dugačka česnica, ove godine pekari će umestiti božićnu pogaču od svega jednog metra.

КОРОНА СМАЊИЛА ЧЕСНИЦУ: Унија пекара неће организовати свечаност на Врачару, поделиће златнике на посебан начин

Prošlogodišnja česnica na vračarskom platou

Tradicionalnog lomljenja česnice na Božić ispred Hrama svetog Save, zbog trenutne epdemiološke situacije, neće biti, ali će devet zlatnika biti podeljeno na poziv.

Kako su, za "Novosti", rekli u Uniji pekara Srbije, okupio bi se veliki broj ljudi, što u ovoj situaciji nije dozvoljeno, ali će dukate građani dobiti ukoliko budu brzi i uključe se u program jedne od televizija.

- Prošle godine bilo je više od 5.000 ljudi, a temperatura je bila ispod nule. Ove bi sigurno bio veliki broj. Ipak, kako građani ne bi ostali bez zlatnika, odlučili smo da u jutarnjem programu na jednoj televiziji podelimo devet zlatnika najbržim gledaocima - navode u Uniji pekara Srbije.

Za prošlogodišnji Božić, umešena je pogača od 250 kilograma, 33 zlatnika, koja se sastojala iz 5.300 parčića. Prvo lomljenje česnice je bilo organizovano 1991. godine ispred hotela "Moskva" na Terazijma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)