BEOGRADSKA POZORIŠTA SPREMAJU PREMIJERE: Uprkos pandemiji i ograničenom radnom vremenu vredno se spremaju novi naslovi

Tanjug

05. 01. 2021. u 11:19

BEZ obzira na ograničeno delovanje za vreme pandemije i neizvesnost oko završetka globalne medicinske krize, beogradska pozorišta vredno spremaju nove projekte za aktuelnu 2021. godinu, saznaje Tanjug.

БЕОГРАДСКА ПОЗОРИШТА СПРЕМАЈУ ПРЕМИЈЕРЕ: Упркос пандемији и ограниченом радном времену вредно се спремају нови наслови

Foto: Narodno pozorište

Jugoslovensko dramsko pozorište, Atelje 212, Narodno pozorište, Boško Buha, Beogradsko dramsko pozorište i Bitef teatar uveliko rade najnovije naslove u svojoj produkciji.

U JDP-u u toku su probe dve predstave - ”Kaspar” svežeg nobelovca Petera Handkea u režiji Miloša Lolića i ”Moj muž” Rumene Bužarovske, rediteljke Jovane Tomić.

Predstava “Kaspar” će se igrati na Velikoj sceni "Ljuba Tadić" kao komad koji je u vreme nastanka (1967) izazvao revolucionarni pomak u tradicionalnom shvatanju pisanja za pozorište.

U drami igraju Anđelika Simić, Nikola Rakočević, Sanja Marković, Miodrag Dragičević.

Odmah po objavljivanju, zbirka kratkih priča “Moj muž” izazvala je veliku pažnju kritike i publike, a sada će njeno oživljavanje prirediti rediteljka Tomić u obliku duo drame na sceni Studio JDP, gde će igrati Sanja Marković i Jovana Belović.

Čuvena građanska drama “Pučina” Branislava Nušića u režiji Egona Savina uveliko je spremna u JDP-u i premijera je bila planirana za novembar, ali onda situacija sa pandemijom nije dozvolila izvođenje.

Mučna i tragična tematika o porodičnim odnosima čeka bolje dane, a na sceni će zaigrati jaka glumačka imena - Nenad Jezdić, Sloboda Mićalović, Ljubomir Bandović, Nebojša Milovanović, Marko Baćović, Vesna Stanković, Bojan Dimitrijević.

To nije sve, JDP je spremio i čuveni komad “Beogradska trilogija” (1997) Biljane Srbljanović, kao diplomski ispit Ivana Vanje Alača, studenta Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Generalne probe obe predstave su održane, a zvanične premijere će se odigrati kada epidemiološki uslovi to dozvole.

U Pozorištu Atelje 212 uveliko su u toku probe drame "Sin" Florijana Zelera, savremenog francuskog romanopisca i dramskog autora, koji se priprema u režiji Ane Tomović.

Prvi deo ove zamišljene trilogije je komad "Otac", po kojem je i snimljen film 2020. godine sa Entonijem Hopkinsom u glavnoj ulozi i pretenduje za Oskara 2021.

Drugi komad "Majka" je imao premijeru u Njujorku sa Isabel Iper u naslovnoj ulozi.

U predstavi “Sin” igraju Luka Grbić, Svetozar Cvetković, Isidora Minić, Tamara Dragičević i Branislav Zeremski.

Atelje 212 je bio najvredniji tokom pandemije, jer je izveo najveći broj premijera, pet komada - "Dabogda te majka rodila", "Ruska smrt", "Jedan Pikaso", "Pred svitanje" i "Lonely Planet".

Narodno pozorište, kao i JDP, takođe ima dve spremne predstave koje čekaju smirivanje pandemije da bi mogle komotno da se premijerno izvedu.

Balet "Sedam smrtnih grahova" na muziku Miroslava Bakoa, u koreografiji Igora Pastora je završen, a u pripremi je takođe baletska predstava "Mikelanđelo" u koreografiji Marija Radačovskog.

Drama "Orlando" prema istoimenom romanu Virdžinije Vulf u režiji Bojana Ðorđeva kompletirana je i izvedena za Umetnički savet Narodnog pozorišta.

Naslovnu ulogu Orlanda tumače Dragan Sekulić i Iva Milanović prema posebnoj rediteljskoj koncepciji, a u ekipi su: Kalina Kovačević, Aleksandra Nikolić, Nikola Vujović, Zoran Ćosić, Pavle Jerinić, Miloš Ðorđević, Vanja Ejdus, Sena Ðorović.

Od dramskih projekata u pripremi, za sada je aktuelna poznata komedija „Pozorišne iluzije“ Pjera Korneja, priznatog francuskog pesnika i dramatičara iz 17. veka, u režiji i scenografiji Nikole Zavišića.

Premijera je planirana u februaru na Sceni „Raša Plaović“, a u podeli su Ivan Bosiljčić, Sena Ðorović, Anastasia Mandić, Miloš Ðorđević, Zoran Ćosić, Nikola Vujović i Bogdan Bogdanović.

Reditelj Zavišić koji je ostavio traga u Narodnom pozorištu po režijama dela “Važno je zvati se Ernest” i “Izbiračica”, uveliko paralelno radi na autorskom, eskperimentalnom projektu na sceni Bitef teatra “Kao da kraj nije ni sasvim blizu” (Interaktivni vodič kroz virtuelnu realnost (ne)mogućih svetova).

Kompozitorka je uvek tražena Anja Ðorđević, a delo se izvodi kao audio forma, kroz glasove glumaca na srpskom i engleskom jeziku, i biće izvedeno kao blok premijera tri dana zaredom 15, 16. i 17. januara.

Definitivno najproduktivnije pozorište u 2021. godini biće BDP sa čak 10 najavljenih premijera, a i od jeseni tokom pandemije imali su četiri nova naslova - “Ružni, prljavi, zli”, “Čitač”, “Studije Fausta” i “Jugojugoslavija”.

Prvi komad u nizu je "Baal", čuveni komad Bertolta Brehta, u režiji gosta iz Slovenije Diega de Brea, sa Milošem Bikovićem u naslovnoj ulozi, a premijera je 12. februara.


Veliki ansambl BDP-a je angažovan ovde: Vanja Nenadić, Dunja Stojanović, Ivan Zablaćanski, Ljubomir Bulajić, Milan Čučilović, Jana Milosavljević, Iva Ilinčić, Miodrag Radonjić, Maja Ranđić i Stefan Radonjić.

Sledeći projekat biće delo antologijskog autora Rajnera Vernera Fasbindera -"Kišne kapi na vrelom kamenju" (poznati reditelj i pisac je prisutan u Beogradu sa uspešnom predstavom "Kako je poludeo Gospodin R" u JDP), u režiji Juga Ðorđevića.

Premijera je planirana za 20. februara, sa kvartetom glumaca - Ljubinka Klarić, Pavle Pekić, Iva Ilinčić i Aleksandar Vučković.

Neobičan naslov "Dan kada ja više nije bilo ja" nemačkog dramatičara Rolanda Šimelpfeniga u režiji Tare Manić dočekaće publiku 6. marta sa sekstetom glumaca - Nataša Marković, Daniel Sič, Ivan Tomić, Ivan Zarić, Ivana Nikolić i Slađana Vlajović.

Dramatizacija romana "Tiho teče Misisipi" Vladimira Tabaševića u režiji nagrađivanog autora Ivice Buljana iz Hrvatske takođe će biti na sceni istog meseca, tačnije 20. marta, a samu adaptaciju dela su radili reditelj i pisac.

Na pozornici će igrati: Aleksandra Anja Alač, Vesna Čipčić, Vanja Nenadić, Jana Milosavljević, Mladen Sovij, Dunja Stojanović, Vladan Milić i drugi.

Još jedan slovenački reditelj Sebastijan Horvat gostuje u aktuelnoj sezoni BDP-a sa projektom “Cement Beograd” 10. aprila, prema drami Hajnera Milera, kao završni deo trilogije koju su činili "Cement Zagreb" i "Cement Ljubljana".


Igraju Ivan Zablaćanski, Isidora Simijonović, Emir Ćatović, i drugi.

Istog meseca, 24. aprila, sprema se veliki i ambiciozni projekat - “Divlje meso” Gorana Stefanovskog, u režiji Jagoša Markovića, koji se brzo vraća u BDP posle značajnog uspeha sa postavkom “Sumrak bogova”.

Zaista izuzetna glumačka ekipa je angažovana ovde - Branka Katić, Jovo Maksić, Milan Lane Gutović, Luka Grbić, Pavle Pekić, Vanja Nenadić i drugi. Koprodukcija sa Ujvideki Sinhaz Novi Sad je delo “Demokratija” Josifa Brodskog, u režiji Veljka Mićunovića, čija se premijera planira za 10. maj, a igraju - hrvatski glumac Ozren Grabarić (ponovo na sceni BDP-a posle uspeha sa komadom "Ružni, prljavi, zli"), Tamara Aleksić, Ivana Nikolić, Arpad Mesaroš i Milutin Dapčević.

Antologijsko delo "Zelena čoja Montenegra" Mome Kapora i Zuka Džumhura, u dramatizaciji Stevana Koprivice, u režiji Nikite Milivojevića sprema se za leto, odnosno 10. avgusta na festivalu Grad teatar Budva, koja je i koproducent projekta sa Gradskim pozorištem iz Podgorice.

U ogromnom glumačkom ansamblu nalaze se: Andrija Kuzmanović, Andrej Šepetkovski, Mladen Nelević, Emir Ćatović, Marko Živić, Milorad Miki Damjanović, Milan Lane Gutović i mnogi drugi, a Beograd će komad videti 21. avgusta.

Tek za sezonu 2021-2022. najavljena je i intimna drama "Living Room", autorski projekat pisca i reditelja iz Nemačke Ersana Mondtaga, koji je gostovao na 51. BITEF-u. Svestrani autor vezan za teatar, muziku, operu, performans i instalacije, novo deo kao trilogiju posle Belgije i Nemačke predstaviće 18. septembra, sa sledećim kvartetom: Vesna Čipčić, Aleksandra Anja Alač i Aleksandar Jovanović.

Poslednja predstava u BDP-u za 2021. godinu biće “U raljama života” prema romanu Dubravke Ugrešić, u dramatizaciji Biljane Srbljanović i režiji Andreja Nosova.

Čuveni film Rajka Grlića u ovoj verziji biće naravno moderna vizija žene u eri društvenih mreža i medija, a 9. oktobra zaigraće na velikoj sceni: Iva Ilinčić, Vesna Čipčić, Vanja Nenadić, Mlica Zarić, Aleksandar Vučković i Miloš Perović.

Za sam kraj, pozorište za decu “Boško Buha” priprema čuveno delo "Hajdi" Johane Špiri, u režiji Ðurđe Tešić, kao prva pozorišna verzija ovog dela u Srbiji.

Premijera se planira tokom februara, u scenskom pokretu glumca Damjana Kecojevića, dok igraju mlade nade Mia Jovanović i Milica Sužnjević, uz ekipu "Buhe" - Nemanja Oliverić, Jelena Trkulja, Uroš Jovčić, Katarina Gojković i Miloš Vlalukin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)