VAŽNO MESTO U PREDRATNOM BEOGRADU: Ovako je nekada izgledalo mesto gde se danas nalaze "Večernje novosti" (FOTO)

Z. NIKOLIĆ

07. 01. 2021. u 08:00

MESTO gde se danas nalaze vaše "Večernje novosti" bilo je veoma važno i u predratnom Beogradu, ali je prostor Dečanske ulice, a kasnije Trga Nikole Pašića bio potpuno drugačiji.

ВАЖНО МЕСТО У ПРЕДРАТНОМ БЕОГРАДУ: Овако је некада изгледало место где се данас налазе Вечерње новости (ФОТО)

Foto: Arhiva

Ako ćemo baš precizno, pre Drugog svetskog rata prostor današnjeg trga bio je uobičajen gradski kvart sa kućama koje su ga krasile.

Potom su po ovde padale bombe, a rat je ostavio svoj neumoljiv trag. Na kraju, posleratne vlasti su donele odluku da ovde bude trg koji će poneti ime po osnivačima naučnog socijalizma - Karlu Marksu i Fridrihu Engelsu.

Foto: Arhiva

Stare fotografije očitavaju to, nekadašnje vreme, a posebno se isticala kafana "Topola". Ona je bila umeštena na prostoru koji danas obeležava pešački prelaz kojim se izlazi na sadašnji trg.

Foto: Arhiva

Snimci zgrade "Borbe" podsećaju na zdanje nekadašnjeg lista "Vreme" koji je nekada bio na ovom mestu. To je bila neobično važna novinska kuća u predratnoj Jugoslaviji, da bi kasnije njeno ime zauzela "Borba".

Gestapo

Na današnjem Trgu Nikole Pašića tokom okupacije nalazila se i kuća u kojoj je bila smeštena zloglasna komanda Gestapoa, nemačke specijalne policije. Spomen ploča koja podseća na ovu zgradu i danas postoji na ovom trgu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati