MLADIĆU ZABRANJEN PRILAZAK SPOMENICIMA: Više javno tužilaštvo izreklo mere za skrnavljenje memorijala "Večna vatra"

S. V. - N. B.

06. 01. 2021. u 07:20

MLADIĆ A. R.(22), za koga se sumnja da je sa sedamnaestogodišnjakom pre nedelju dana oskrnavio spomenik "Večna vatra" na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda, u ponedeljak je saslušan u Višem javnom tužilaštvu.

МЛАДИЋУ ЗАБРАЊЕН ПРИЛАЗАК СПОМЕНИЦИМА: Више јавно тужилаштво изрекло мере за скрнављење меморијала Вечна ватра

Foto: V.N.

Kako saznajemo, na saslušanju nije iznosio odbranu i njemu je izrečena mera zabrane prilaska maloletnim licima iz te sumnjive grupe, kao i mera zabrane posećivanja određenih mesta.

Pripadnici MUP pre dva dana pronašli su dvojicu huligana, starijeg su priveli, dok je protiv maloletnika podneta krivična prijava za uništavanje i oštećenje tuđe stvari i izazivanje nacionalne, rasne i verske netrpeljivosti. Oni su osumnjičeni da su farbom išarali monument, koji su sredinom decembra otkrili predsednik Vučić i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, te da su na kanti boje ostavili natpis "Oslobodioci? Ne, nikada". Takođe, ugašen je i plamen, simbol spomenika i srpsko-ruskog prijateljstva.

Kako je navedeno iz MUP, pretpostavlja se da je ova grupa oštetila i spomenike na Kalemegdanu, u septembru i decembru prošle godine. Crvenom i plavom bojom, kao i uvredljivim natpisima bile su išarane grobnice narodnih heroja na beogradskoj tvrđavi u kojima počivaju Moša Pijade, Ivan Milutinović, Ivo Lola Ribar i Đuro Đaković. Bahati huligani su išarali i njihove biste, a intervencijom nadležnih komunalnih preduzeća, spomenici su ubrzo očišćeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (3)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade