VIŠE OBROKA ZA LJUDE SA ULICE: Nova 2021. dočekana i u podzemnim prolazima

M. S.

06. 01. 2021. u 18:40

NA ulici, u haustorima i podzemnim prolazima grada, bez praznične pompe, Novu godinu je dočekalo oko 160 sugrađana bez krova nad glavom.

ВИШЕ ОБРОКА ЗА ЉУДЕ СА УЛИЦЕ: Нова 2021. дочекана и у подземним пролазима

Foto N. Skenderija

Njih 71 imalo je sreću da bude bar privremeno u toplom, koliko ih je zbrinuto u Prihvatilištu za odrasle u Kumodraškoj ulici na Voždovcu. Ipak, s obzirom na to da ovaj smeštaj godinama kuburi sa kapacitetom, ove zime su osposobljeni još neki punktovi gde mogu da se sklone od hladnoće. Grad je otvorio dodatne objekte za beskućnike u zimskom periodu - dva dnevna centra i dva privremena prihvatilišta.

Da popiju šolju čaja i dobiju jelo, sugrađani sa ulice mogu u Solunskoj 15, gde ih čekaju volonteri Crvenog krsta. Zasad samo u kratkom periodu od dva sata, od 11.00 do 13.00 časova.

- Dolaze, ali sporadično. Delili smo prospekte da se informišu i da znaju. Ipak, nadamo se da će veći broj njih narednih dana dolaziti kad budu saznali gde mogu da dobiju obrok, garderobu, čaj, a uskoro će moći i da se okupaju - rekli su nam volonteri u Solunskoj.

OBAVEŠTENjA

U SEKRETARIJATU za socijalnu zaštitu uveravaju da su se pobrinuli da informacije o mogućnostima smeštaja ovih sugrađana stignu do onih kojima je to potrebno.

- Uradili smo pamflete, a volonteri Crvenog krsta obilaze haustore i mesta gde se obično nalaze osobe koje žive bez krova nad glavom i daju im obaveštenja gde mogu da se jave i ostvare pravo na socijalnu pomoć, obrok, kao i o radnom vremenu prihvatilišta.

U saradnji sa Crvenim krstom, otvorena su i vrata u Sazonovoj 119 na Vračaru, kroz koja je dosad prošlo oko 100 korisnika.

POMOĆ Sugrgrađani donose hranu i garderobu, Foto P. Milošević

- Ovde mogu da dobiju topli obrok, napitke, odeću, ali i da budu upućeni u Prihvatilište za odrasla i stara lica ukoliko žele smeštaj - kaže Nataša Stanisavljević, sekretarka za socijalnu zaštitu. - Otvorili smo i privremena prihvatilišta na Vračaru i na Autokomandi, a ukupno je postavljeno 40 kreveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna