PODIJUM ISPRED BIVŠE STANICE: Radovi na Savskom trgu pri kraju, uskoro počinje izrada projektne dokumentacije za zgradu Istorijskog muzeja

M. S.

13. 01. 2021. u 08:51

ПОДИЈУМ ИСПРЕД БИВШЕ СТАНИЦЕ: Радови на Савском тргу при крају, ускоро почиње израда пројектне документације за зграду Историјског музеја

Foto V. Danilov

NAKON fasade nekadašnje zgrade Železničke stanice, uskoro bi trebalo da bude sređena i njena unutrašnjost, gde će biti preseljen Istorijski muzej Srbije.

Kako je najavio gradski urbanista Marko Stojčić, kreće se sa izradom projektne dokumentacije. Ono što je novo je podijum ispred zgrade stanice.

Železnička stanica je sanirana spolja, a uskoro kreće i procedura koja prethodi unutrašnjim radovima.

- Biće obezbeđeni depoi i sve što podrazumeva ozbiljan muzej - kaže Stojčić. Čitav taj prostor dobija potpuno drugačiji duh i funkciju. Spomenik Stefanu Nemanji je autorski, autentičan rad i urađen je onako kako smo se nadali i kako smo očekivali. Siguran sam da će posle 27. januara, kada je planirano zvanično otvaranje Trga, svi građani Beograda i oni koji ga posećuju moći da vide nesvakidašnje i kvalitetno autorsko delo.

NOVA AUTOBUSKA

KADA je reč o autobuskoj stanici, Stojčić je istakao da je ona u završnoj fazi i nakon izgradnje pristupnih saobraćajnica, perona i pomoćnih objekata, biće spremna da primi prve autobuse i putnike.

- To će svakako biti u ovoj godini i imaćemo potpuno novu Autobusku stanicu koja će zadovoljiti potrebe ovako velikog grada - kazao je Stojčić.

Govoreći o Savskom trgu, Stojčić je istakao da će građani dobiti ne samo najznačajniji prostor, u smislu uređenosti, već i u urbanističko-arhitektonskom smislu:

- On će po svom značaju uvek biti posle Trga republike, ali po svom urbanističko-arhitektonskom konceptu će možda biti i ispred. Spomenik Stefanu Nemanji je prava mera za trg te veličine i pozicije. Vrlo je precizno i pedantno postavljen i ni u kom delu ne narušava prostor. Trg je potpuno drugačije koncipiran nego ranije. Ima kružnu saobraćajnicu koja ga ograničava i kojom će funkcionisati saobraćaj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)