DUG UGASIO SVETLO U BIBLIOTECI: Jedina ustanova kulture u Borčia zatvorena zbog neregularnosti

M. STANOJKOVIĆ

14. 01. 2021. u 11:03

BEZ jedinog mesta kulturnih zbivanja, ali i svog omiljenog čitalačkog kutka nedavno je ostalo oko 50.000 meštana Borče.

ДУГ УГАСИО  СВЕТЛО У  БИБЛИОТЕЦИ: Једина установа културе у Борчиа затворена због нерегуларности

Foto arhiva

Ogranak biblioteke "Milutin Bojić", u Ulici Koste Manojlovića bb, koji broji oko 2.800 čitalaca, a koji je radio u nelegalizovanoj zgradi, zatvoren je zbog nagomilanog duga za struju. Zbog "odsečenih" kablova, mnogi knjigoljupci odsečeni su od čitalačkog sveta.

Kako za "Novosti" objašnjava Borčanka Ljubica Perner, kada je pred Novu godinu došla do biblioteke da pozajmi knjigu, dočekalo ju je obaveštenje da je zatvorena, a da su joj najbliži ogranci tek u Ovči i Padinskoj skeli.

Foto K. Mihajlović

 

- Ovo nam je jedini kutak gde su ranije, dok nije počela pandemija, organizovane književne večeri. Ovo je najveći ogranak Biblioteke "Milutin Bojić", tako da nam je sada čitanje uskraćeno - kaže naša sagovornica. - Kako se priča, ima veze sa novim domom zdravlja koji se gradi odmah pored, ali i nerešenih stvari sa strujom. Možemo da idemo u Ovču i Padinsku skelu, ali to je za penzionere daleko. Osim toga, u ovoj zgradi je i pošta, a i prostorija za penzionere gde mogu da se druže, igraju šah.

RADI PET DECENIJA

BIBLIOTEKA "Milutin Bojić" osnovana je Rešenjem Narodnog odbora opštine Palilula 1957. godine kao Centralna biblioteka opštine. Njen ogranak u Ulici Koste Manojlovića u Borči radi od 1967. godine. Ispostava je do danas menjala lokacije nekoliko puta. Do 2007. nalazila se u zgradi Doma zdravlja u starom naselju Borča, a od aprila 2007. godine biblioteka je dobila novu zgradu, koja se nalazi u Ulici Koste Manojlovića b.b.

U Biblioteci "Milutin Bojić", kome ovaj borčanski ogranak pripada, potvrdili su da je čitalački prostor zatvoren još u novembru, jer se nagomilao dug za struju.

- Elektrodistribucija je isključila objekat sa električne mreže, jer od 2007. kad je izgrađen do današnjeg dana nije legalizovan, pa samim tim ni legalno priključen na struju - kažu u biblioteci.

- Opština Palilula je trebalo to da reši, pa sada čekamo da vidimo da li će oni moći nešto da ubrzaju po pitanju legalizacije.

Knjižničari ispostave u Borči potvrđuju da ih mnogo ljubitelja pisane reči zove da im uputi žalbu i izrazi nadu da će uskoro otvoriti vrata za čitaoce:

- Knjige su i dalje unutra, ovo je najveći ogranak. Pozajmljeno štivo mogu da odnesu do drugih ispostava i da tamo preuzmu novo. Ipak, znamo da je starijim sugrađanima to daleko. Ne znamo koliko dugo će još biti zatvorena. Ali, svakako, dok se problem ne reši.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati