MANJI RAČUN ZBOG KVARA DUŽEG OD DANA: Građani imaju pravo na korekciju iznosa pod određenim okolnostima

G. NOVAKOVIĆ

14. 01. 2021. u 10:24

ODLUKA o snabdevanju toplotnom energijom, kao i Pravila o radu distributivnog sistema, na strani su građana prestonice.

МАЊИ РАЧУН ЗБОГ КВАРА ДУЖЕГ ОД ДАНА: Грађани имају право на корекцију износа под одређеним околностима

Foto Ž. Knežević

Na osnovu ovih propisa, "JKP "Beogradske elektrane" od 8. januara ne gase sistem, te je režim dvadesetčetvoročasovnog grejanja stanova na snazi sve dok spoljne temperature vazduha budu zahtevale.

Istovremeno, pravila su jasna i kada se dogode kvarovi za čiju je popravku potrebno više od jednog dana. U tom slučaju, građanima sledi umanjenje računa.

Da sve funkcioniše kako treba, proverio je juče zamenik gradonačelnika Goran Vesić. On je obišao toplanu "Novi Beograd", razgovarao sa rukovodstvom preduzeća i tom prilikom najavio da će režim celodnevnog grejanja trajati do 20. ili 21. januara, možda i duže.

- Građani treba da znaju da o svakoj havariji, koja se pojavi na grejnom sistemu brine 50 mobilnih ekipa, a to je oko 150 ljudi - rekao je Vesić. - Havarija je bilo, a poslednja se dogodila na Banovom brdu u utorak, i ona je otklonjena. Čim se nešto desi, reagujemo brzo i rešavamo problem u najkraćem mogućem roku.

PRAVILA

ODLUKA je jasna - kada izmerene temperature u stambenim ili poslovnim prostorijama iznose 12 stepeni i niže, tarifni kupac ne plaća isporučenu toplotnu energiju za vreme trajanja navedenih okolnosti. Za sve ostale temperature koje su ispod propisanih, cena se umanjuje za pet odsto za svaki stepen niže temperature. Ova pravila primenjuju se pod uslovom da uzrok nekvalitetnog grejanja nije nedostatak na kućnim grejnim instalacijama.

Foto N. Karlić

Sistem "Beogradskih elektrana" pokriva 318.000 stanova i 22,5 miliona kvadrata. Dužina toplovoda je oko 1.600 kilometara, što je razdaljina između Beograda i Kopenhagena. Na kvarove ne može da se utiče, i teško ih je predvideti, uprkos remontnom periodu pred svaku grejnu sezonu. Prema pomenutoj Odluci o snabdevanju toplotnom energijom u glavnom gradu, rok za otklanjanje poremećaja je 24 sata. U suprotnom, sugrađani pogođeni kvarom stiču pravo na bonifikaciju.

- Ukoliko prekid traje duže od jednog dana u kontinuitetu, potrošači koji toplotnu energiju plaćaju prema zagrevanoj površini, imaju pravo na umanjenje računa - objašnjavaju u "Beogradskim elektranama". - Oni koji uslugu plaćaju prema ostvarenoj potrošnji u periodu popravke kvara ne plaćaju ništa, jer se potrošnja tada ne beleži na mernim instrumentima.

Bonifikacija se odobrava automatski za cenu dva grejna dana, kada je za rešavanje problema potrebno više vremena od predviđenog, što znači da potrošači ne treba da upućuju zahtev preduzeću. S druge strane, važno je da i građani sarađuju, kako bi kvar bio otklonjen što pre.

- Prema Zakonu o stanovanju i održavanju, grejne instalacije unutar objekata, pa i objekata kolektivnog stanovanja, u vlasništvu su vlasnika stanova. Ukoliko vlasnik objekta omogući intervenciju i pristup kvaru, havarija se u najvećem broju slučajeva završi u pomenutom roku. U istom vremenskom periodu otklanjaju se i poremećaji na toplovodnoj mreži - kažu u preduzeću.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

PRIREDBA ZA 63.ROĐENDAN: Svečanost povodom jubileja obrenovačke predškolske ustanove