CENA KARTE OSTAJE ISTA: Za uslugu prevoza tramvajima i trolejbusima GSP će dobiti više novca

S. B. M.

14. 01. 2021. u 08:51

GRADSKO saobraćajno preduzeće (GSP) Beograd zatražiće u drugoj polovini ove godine od gradskih vlasti povećanje cene gradskog prevoza, odnosno cene koju im Grad plaća po pređenom kilometru.

ЦЕНА КАРТЕ ОСТАЈЕ ИСТА: За услугу превоза трамвајима и тролејбусима ГСП ће добити више новца

Foto Z. Jovanović

GSP Beograd će na osnovu analize cene prevoza tramvajskog i trolejbuskog podsistema i predložiti osnivaču korekciju cene uzimajući u obzir poslove održavanja tramvajske i trolejbuske infrastrukture, navodi se u dokumentu koji je Nadzorni odbor preduzeća usvojio krajem prethodne godine.

Kako je navedeno u programu poslovanja ovog javnog preduzeća za 2021. godinu, planirana vrednost ugovora koju će sklopiti sa Gradom za prevoz putnika za 2021. godinu iznosi 14,5 milijardi dinara, koliko je iznosila i za 2020.

- U toku 2020. godine za potrebe utvrđivanja cene koštanja ostvarenog transportnog rada, GSP je sprovelo postupak javne nabavke. Mašinski fakultet i institut za istraživanje i projektovanje u privredi izradili su "Projekat analize cene koštanja prevoza u elektropodsistemu". Na osnovu ovoga Sekretarijatu za javni prevoz predloženo je povećanje cene ostvarenog transportnog rada po pređenom kilometru za tramvajski, trolejbuski, e-bus i e-mini podsistem. Zato će u drugoj polovini 2021. da se rebalansom budžeta Grada poveća ugovorna vrednost sa Sekretarijatom, shodno povećanju cena za ostvareni rad u elektrosistemu - navodi se i dokumentaciji.

LINIJE

GSP Beograd trenutno održava 87 autobuskih linija, sve tramvajske (12)i trolejbuske linije(6), na jednoj e-bus liniji i mini bus iliniji. Od juna ove godine, rade i na 13, od 24 linije noćnog prevoza.

Ugovorom o realizaciji obavljanja komunalne delatnosti javnog prevoza putnika u gradu Beogradu, cene koje je grad plaćao GSP po pređenom kilometru su sledeće: za solo trolejbus cena je 219 dinara, a za zglobni trolejbus 284 dinara. Za zglobni tramvaj po kilometru izdvaja se 229 dinara, a za multiplicirani 344 dinara, za "švajcarca" 206 dinara, a sa prikolicom 263 dinara, a za "španca" 253 dinara. Za e-bus, cena po pređenom kilometru je 219. O tome kolike će sada biti naknade, informacija u dokumentima nema.

Iako će GSP tražiti povećanje cene za usluge transporta, čelnici uveravaju da poskupljenja mesečnih karata za prevoz neće biti.

   

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

BOGAT PROGRAM U BEOGRADU: Tokom vikenda u gradu će biti organizovane brojne manifestacije za sve generacije