BEOGRAD SE ŽALIO NA VRAĆANJE ZEMUNSKE SINAGOGE: Nastavljeno pravno zamešateljstvo oko aškenaškog hrama rabina Alkalaja

V.CRNJANSKI SPASOJEVIĆ

14. 01. 2021. u 00:39

БЕОГРАД СЕ ЖАЛИО НА ВРАЋАЊЕ ЗЕМУНСКЕ СИНАГОГЕ: Настављено правно замешатељство око ашкенашког храма рабина Алкалаја

Foto N. Fifić

GRAD Beograd uložio je zahtev Vrhovnom kasacionom sudu za preispitivanje odluke o vraćanju zemunske sinagoge Jevrejskoj opštini Zemun, potvrdio je za „Novosti“ Nenad Fogle, predsednik jevrejske zajednice u Zemunu.

Tako je, kako kaže, pravna borba za nekadašnji hram produžena, iako su svi bili ubeđeni, u novembru prošle godine, da je okončana.

Zamešateljstvo oko sinagoge trajalo je pune četiri godine, dok Upravni sud, postupajući po nalogu VKS, nije potvrdio rešenje Agencije za restituciju i vratio sinagogu JO Zemun. U jevrejskoj zajednici su tada rekli da će restoran, koji već godinama tu iznajmljuje prostor, po zakonu ostati još tri godine, posle čega će zgrada promeniti namenu.

Agencija za restituciju vratila je zdanje hrama u kom je nekada služio čuveni rabin Alkalaj, 19. maja 2016, a na ime naknade za imovinu oduzetu u nekadašnjoj Primorskoj 3 i 5, danas Ulici rabina Alkalaja. Kako kaže Fogel, JO Zemun je u postupku restitucije tražila da im se vrati zgrada bivše jevrejske škole, tik do sinagoge, a veštačenjem je utvrđeno da je ona za 20.000-30.000 evra skuplja, pa je Agencija odlučila da im u zamenskoj restituciji vrati hram. Ovu odluku je potvrdilo Ministarstvo finansija kao drugostepeni organ, ali su spor pred Upravnim sudom pokrenuli Državno, Gradsko i Opštinsko pravobranilaštvo. Upravni sud je presudio u njihovu korist, a Agencija uložila zahtev za preispitivanje odluke Vrhovnom kasacionom sudu.

VKS je u martu prošle godine konstatovao da je Upravni sud pogrešno primenio propise, sudeći na osnovu Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, iako je sinagoga vraćena po Zakonu o restituciji imovine crkvama i verskim zajednicama. Novom odlukom Upravnog suda, kako je tada objasnio Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju, proces je završen.

Pravobranilaštvo je ipak tražilo preispitivanje odluke.

- Ne razumemo stav gradskog Pravobranilaštva jer se Vrhovni kasacioni sud već jednom izjasnio u našu korist. Takođe nam nije jasno zašto je zahtev podnelo gradskog Pravobbranilaštvo, kada se imovina u katastru vodi na Republiku Srbiju. Čekaćemo novu odluku VKS, a u međuvremenu ćemo preduzeti sve pravne mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju – kaže Fogel.

OD KANCELARIJA DO DISKO KLUBA

ZEMUNSKA aškenaška sinagoga sagrađena je 1850, a jevrejska zajednica ju je prodala 1961, da bi pomogla preživelim jevrejskim logorašima. Kupac je bila Opština Zemun, koja je po ugovoru bila samo korisnik društvene svojine, dok je zvanični vlasnik Republika. U sinagogi je prvo bilo sedište društveno-političkih organizacija, tu je kancelariju imao i književnik i izdavač Raša Livada, a di-džej Zoran Modli držao je disko-klub.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Padre

14.01.2021. 08:09

@Ja sam - Neka onda vrate JO Zemun skuplji prostor do Sinagoge... Jevreji pristanu na zamendki, jeftininiji prostor i onda neko ko verovatno ocekuje % krene da odugovlaci u nadi da ce izvuci korist za sebe.

NIKOXX

14.01.2021. 04:23

Ne vraćajte im ništa, sve im uzmite. Ne zaslužuju nakon priznanja da je Kosovo Albansko. Našu svetu zemlju su pogazili a mi treba da priznamo da je sveta zemlja Palestinaca njihova.

Zoran

14.01.2021. 10:27

Okupatori su od crkvi pravili štale i smeštali konje, a bezumna vlast otela sinagogu i od nje decenijama napravila bircuz i diskoteku. Bruka. Stepenice gore na Kalvariju popločane nadgrobnim spomenicima sa katoličkog groblja. I još uvek nema spomenika muzeja koncetracionog logora Staro sajmište, ni spomen sobe nevinim žrtvama. Zemun mora ponovo postati grad, a Beograd neka uživa u divljoj gradnji na levoj obali Save. Oprosti Bože, ne znaju šta rade.

Nebojša

14.01.2021. 17:57

Ovo je vise nego šokantno. Prodali su SINAGOGU drzavi 1961 da bi tim parama pomogli Jevrejima, a sada trazili i dobili sinagogu u restituciji. Ko je ovde lud? Ovo je van pameti.