SVE ŠTO IM JE TREBALO, BEOGRAĐANI SU OVDE NALAZILI: Kako je Balkanska ulica, jedan od simbola Beograda, utonula u zaborav (FOTO)

Z. NIKOLIĆ

15. 01. 2021. u 22:27

DUGO je u Beogradu postojalo pravilo da, ako ne možete da pronađete nešto što želite da kupite ili vam je neophodno za domaćinstvo - idite u Balkansku ulicu.

СВЕ ШТО ИМ ЈЕ ТРЕБАЛО, БЕОГРАЂАНИ СУ ОВДЕ НАЛАЗИЛИ: Како је Балканска улица, један од симбола Београда, утонула у заборав (ФОТО)

Foto arhiva

 

U tamošnim radnjama je, valjda, postojalo sve što je potrebno za "ovozemaljski život".

Uzbrdica kojom ova ulica vodi nije bila prijatna, ali su sva rešenja, nekako, postojala u njoj.

Život zanatskog Beograda bio je vezan za ovaj prostor još od doba kneza Miloša. Preteča današnje Ulice kraljice Marije, a nekada i Narodnog fronta, bila je Abadžijska ulica, koja je bila prozvana po nekadašnjim zanatlijama koji su se bavili trgovinom ovakvom, grubom tkaninom, primerenom onom vremenu.

Potom se lagano izmeštala prema delovima grada koji su polako narastali, ali je Balkanska ulica ostala neprikosnovena. Dugo je i Bulevar kralja Alekasndra bio gradska trgovačka destinacija za trgovinu na malo.

Tek, stari snimci ove ulice ostali su još dugo važni za sve varoške zanatlije koji su hteli da sačuvaju svoja stara znanja, veštine i poštovanje prema višedecenijskim mušterijama.

Šetnja Balkanskom ulicom danas nije toliko bitna za Beograđane. Nekada je bila nezaobilazno sedište za sve koji su se bavili starim zanatima.

Foto arhiva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)