ŠUT NA UMKI I U SURČINU: Osim u Revi, "čistoća" će prerađivati građevinski otpad na još devet lokacija

M. S.

16. 01. 2021. u 17:38

JKP "Gradska čistoća" ima u planu da osim u Revi u Krnjači, na još dva mesta u gradu izgradi postrojenja za preradu građevinskog otpada.

ШУТ НА УМКИ И У СУРЧИНУ: Осим у Реви, чистоћа ће прерађивати грађевински отпад на још девет локација

Foto: Printskrin

Posle prelaska vinčanske deponije u ruke privatnog partnera, "Čistoća" neće imati gde da skladišti ovu vrstu otpada, pa planira da izgradnji postrojenja i na Umki i u Surčinu, kao u "Reva" u Krnjači.

Tokom prvog kvartala ove godine, biće pribavljena dozvola za postrojenja u Umci, gde će se dovoziti otpad sa Čukarice, Rakovice, Voždovca i sa Savskog venca.

- Efekti uspostavljanja deponije "Umka" su višestruki. Smanjenje troškova transporta budućih korisnika, povećana produktivnost zbog blizine istovara za četiri navedene opštine, kao i smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu koja nastaje prilikom transporta otpada - navodi se u programu poslovanja JKP "Gradske čistoće" za 2021. godinu.

- Pribavljanje dozvola za lokaciju "Surčin" očekuje se tokom drugog i četvrtog kvartala, a ovde će se dovoziti građevinski otpad sa Novog Beograda, iz Zemuna i Surčina.

DUNAV

KAKO je navedeno u zahtevu za saglasnost na studiju procene uticaja na okolinu postrojenja na lokaciji Reva, zbog udaljenosti lokacije od zone stanovanja, planirane aktivnosti ne neće imati značajan uticaj na zdravlje stanovništva.

- Prostor je neizgrađen, neuređen udaljenost od Dunava je 500 metara - navodi se u studiji.

Kako su "Novosti" već pisale, kao prvo postrojenje izabrana je lokacija Reva u blizini Dunava. Na dozvolu se još čeka, a očekuje se da zemljište bude spremno za eksploataciju od marta.

- Na lokaciji je potrebno izgraditi plato za postrojenje koje reciklira građevinski i otpad koji nastaje rušenjem. Završetak izgradnje platoa očekuje se u drugom kvartalu ove godine - plan je "Čistoće".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)