VARNIČILO OKO PRVOG NACRTA: Prvi generalni urbanistički plan Beograda iz 1923. godine uskoro pred sugrađanima

M. S.

19. 01. 2021. u 08:51

KAKO je bilo zamišljeno da se razvija prestonica, a šta je iz sadašnje perspektive dostignuto, Beograđani će moći da vide u Konaku kneginje Ljubice u okviru postavke Muzeja grada od početka februara biće prikazan sačuvani primerak prvog urbanističkog plana Grada iz 1923. godine.

ВАРНИЧИЛО ОКО ПРВОГ НАЦРТА: Први генерални урбанистички план Београда из 1923. године ускоро пред суграђанима

Foto A. Stevanović

Prema rečima direktorke Muzeja grada Jelene Medaković, sugrađani će moći da vide na koji način se Beograd urbanistički razvijao od tada do danas.

CILj POSTAVKE

GRAĐANI će moći da vide kakve su se promene dogodile, šta je od tih građevina koje su tada bile planirane, izgrađeno, a šta je ono što je ostalo neizgrađeno i nesprovedeno. Kustoskinja će biti Angelina Banković.

- S obzirom na to da su građani u poslednje vreme sve zainteresovaniji za urbanističke planove, mislim da će ih ova postavka zaintrigirati - kaže za "Novosti" Medaković.

Prema podacima Muzeja grada, 1919. godine formirana je stručna komisija čiji je zadatak bio da se prikupe podaci i organizuje međunarodni konkurs za izradu GUP.

Foto Privatna arhiva

Ipak, za žiri prijavljena rešenja na konkursu iz 1922. godine nisu bila prihvatljiva, pa prva nagrada nije dodeljena. Potom je oformljena nova stručna komisija koja je trebalo da iskoristi najbolja rešenja iz pristiglih radova i obdjedini ih u GUP. Ovim projektom je rukovodio arhitekta Đorđe Pavlovič Kovaljevski.

- Plan je završen u julu 1923, iste godine usvojila ga je beogradska Opština, a jula 1924. i Ministarstvo građevina.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije