U NARODNOJ UČI NJIH 100 NA 600 MESTA: Uprkos epidemiji korone i hladnoći, studenti traže mesto za rad

J. Gočanin

19. 01. 2021. u 11:32

UPRKOS epidemiološkoj situaciji, snegu, temperaturama u minusu, u čitaonicama vlada jagma za slobodnim mestima za učenje, koja se popune ubrzo nakon što se vrata čitaonica otvore.

У НАРОДНОЈ УЧИ ЊИХ 100 НА 600 МЕСТА: Упркос епидемији короне и хладноћи, студенти траже место за рад

Foto M. Anđela

U jeku ispitnih rokova i dalje se traži "dozvoljeno mesto više", formirani red studenata koji čekaju da uđu u Narodnu biblioteku bio je prizor koji su zatekli reporteri "Novosti" u subotu ujutru. Kako su nam objasnili iz ove ustanove, otvorene radnim danom od 8.00 do 20.00, uvek bude mesta za sve jer je uspostavljen način rada u koji su korisnici upućeni.

ČITAONICE SAMO ZA STANARE

PREMA rečima studenata koji stanuju u studentskim domovima, čitaonice koriste samo stanari, jer su posete inače zabranjene.

- Ranije su u našu čitaonicu dolazili i drugi, iako to ni tada nije bilo "dozvoljeno", ali to niko nije kontrolisao - rekao nam je stanar doma "Košutnjak".

- Postoji malo čekanje na ulazu zbog kontrole - objašnjavaju iz Narodne biblioteke.

- Strogo poštujemo sve preporučene mere zaštite, te se na ulazu proverava da li korisnici nose maske i meri im se temperatura. Vodi se računa o socijalnoj distanci, kako u redu, tako i u prostorijama. Broj korisnika je ograničen na 100, iako postoji 600 mesta, s tim da neke prostorije ne rade zbog neodgovarajućih ventilacionih sistema.

Takođe, postoje, kažu, tri grupe korisnika. Studenti koji dolaze da uče, oni kojima je potrebna literatura, pa se najave da će doći i oni koji putem mejla zatraže literaturu, te samo dođu da je preuzmu. Iako rezervacije mesta nisu dozvoljene, o broju prisutnih korisnika se vodi evidencija.

KNjIGE "ODSTOJE" 24 SATA

JEDNO od pravila Narodne biblioteke je da knjige koje korisnici vrate, odstoje 24 časa u određenim prostorijama.

- To je preporuka koju smo dobili iz laboratorije i čvrsto je poštujemo - govore u Narodnoj biblioteci.

Isto je i u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković", koja od početka epidemije virusa korona nije prestajala s radom, već su samo prilagođavali radno vreme.

- Otvoreni smo od 8.00 do 16.00. Broj korisnika je uobičajen, iako smo ograničili kapacitete. Oko praznika je studenata kao i inače manje, dok je "navala" tokom ispitnih rokova. Kako pre korone, tako i sada - rekli su nam u Univerzitetskoj biblioteci.

Godišnja članarina za Narodnu biblioteku iznosi 2.350 dinara, dok za Univerzitetku studenti treba da izdvoje 1.500 dinara na godišnjem nivou.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije