DO METROA VAŽNO I PRANJE ULICA: Sekretarijat za zaštitu životne sredine predstavio plan kvaliteta vazduha

J. D.

20. 01. 2021. u 09:44

POSLE mnogobrojnih kritika da se u prestonici ne vodi dovoljno računa o kvalitetu vazduha, Sekretarijat za zaštitu životne sredine predstavio je Nacrt plana kvaliteta vazduha koji se donosi na period za deset godina.

ДО МЕТРОА ВАЖНО И ПРАЊЕ УЛИЦА: Секретаријат за заштиту животне средине представио план квалитета ваздуха

Foto Z. Jovanović

Plan je na javnom uvidu do 30. januara, posle čega će se naći pred odbornicima na nekoj od narednih sednica Gradske skupštine. Nosilac projekta je Gradski zavod za javno zdravlje.

U predloženim merama nalazi se smanjenje emisije štetnih gasova koje dolaze iz motornih vozila, povećanje obima biciklističkog saobraćaja, kao i povećanje pešačke aktivnosti.

Među merama koje se odnose na saobraćaj navodi se realizacija izgradnje metroa, smanjenje štetnih emisija koje preoizvode individualna ložišta što bi se postiglo subvencijama za čišćenje ovih ložišta. U planu je i proširenje postojeće toplovodne i gasovodne mreže, kao i izgradnja infrastrukture za umrežavanje toplana.

Planirano je i da sve kotlarnice gde postoje tehnički preduslovi za povezivanje na sistem daljinskog grejanja budu ugašene. Ako nije moguće neophodno ih je rekonstruisati kako bi se koristili ekološki prihvatljiviji energenti.

Kao jedna od mera navodi se i učestalije pranje gradskih ulica, ali i olakšice za investitore koji grade energetski efikasne zgrade sa zelenim krovovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)