BEZ PREPREKE ZA DVE GODINE: Služba gradskog urbaniste Marka Stojičića planira lakše kretanje sugrađana sa invaliditetom

M. STANOJKOVIĆ

21. 01. 2021. u 12:22

BEOGRAD bi do kraja 2022. godine trebalo da postane mesto bolje prilagođeno sugrađanima sa invaliditetom, koji su sada umnogome uskraćeni za nesmetano funkcionisanje i kretanje kroz prestoničke ulice.

БЕЗ ПРЕПРЕКЕ ЗА ДВЕ ГОДИНЕ: Служба градског урбанисте Марка Стојичића планира лакше кретање суграђана са инвалидитетом

Foto Tanjug

Služba gradskog urbaniste planira da raspiše konkurs za idejno rešenje za mobilijar, pešačke staze, trotoare i pristup javnim službama, koji će biti prilagođeni njihovim potrebama.

Kako bi na pravi način stvorili uslove za Beograđane sa smetnjama u razvoju, upućen je poziv za dostavljanje predloga unapređenja njihovog kretanja.

PRAVILNIK O PRISTUPAČNOSTI

*VLADA Srbije, u skladu sa pravilnikom o pristupačnosti, donela je odluku o strategiji unapređenja položaja osoba sa invaliditetom. Takođe, predviđen je Akcioni plan koji će pratiti sve aktivnosti, uključujući i ministarstva, organizacije, institucije čija je to nadležnost.

- Kroz razgovor sa predstavnicima osoba sa invaliditetom ili smetnjama u razvoju zaključili smo da ne mogu da koriste grad onako kako bi trebalo - objašnjava, za "Novosti", Marko Stojčić gradski urbanista.

- Zato je potrebno da nam ukažu na konkretna mesta koja je potrebno prilagoditi. Nadamo se da ćemo do kraja sledeće godine ovaj projekat, jer svi Beograđani zaslužuju da mogu da koriste sve delove, službe grada na način na koji je njima potreban.

Nakon što predlozi budu prikupljeni, uslediće konkurs za idejna rešenja kako bi se ideje realizovale.

- Konkurs se odnosi na urbani mobilijar, način obrade javnih površina, kao što su trotoar, staze, pešački prelazi, pristupačnost javnim i drugim službama - navodi Stojčić.

- Ovo se odnosi i na audio-vizuelne aplikacije kako bi se bolje snalazili. Nakon što izaberemo idejno rešenje, sledi i izmena kataloga urbanog mobilijara u koji ćemo uvrstititi ove novine, a onda i angažovanje svih javnih preduzeća kako bi se i oni uključili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)