UZ KATANAC I KRIVIČNE PRIJAVE? Uznemirujući snimci maltretiranja mališana u vrtiću "Zamak" su autentični, reagovalo tužilaštvo

B. Borisavljević

23. 01. 2021. u 08:51

UZNEMIRUJUĆI snimak neprimerenog ophođenja prema deci iz voždovačkog vrtića "Zamak" je autentičan, potvrdio je za "Novosti" Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.

УЗ КАТАНАЦ И КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ? Узнемирујући снимци малтретирања малишана у вртићу Замак су аутентични, реаговало тужилаштво

Mame i tate mališana ispred voždovačkog privatnog vrtića / Foto P. MiloševićMame i tate mališana ispred voždovačkog privatnog vrtića / Foto P. Milošević

Po objavljivanju priče u medijima, po hitnom postupku je reagovalo Drugo osnovno tužilaštvo. Kako je "Novostima" rečeno u ovoj ustanovi, formiran je predmet i naloženo je policiji da preduzme odgovarujuće predistražne radnje, kako bi se utvrdilo da li ima elemenata krivične odgovornosti za podizanje optužnice.

Iako je u petak trebalo da bude nastavljen prosvetni inspekcijski nadzor, to se nije dogodilo, zbog lošeg zdravstvenog stanja direktorke predškolske ustanove. "Poseta" inspektora je odložena za ponedeljak. Ako direktorka ne bude bila sposobna za razgovor, ustanova mora obezbediti odgovorno lice, kako bi inspekcijski nadzor bio nastavljen.

- Video-snimak koji se pojavio u medijima je autentičan i ono što je snimljeno dogodilo se u predškolskoj ustanovi "Zamak" - kaže Gak. - Lično ću se zalagati da se ovo istera do kraja i zahtevati najstrožu kaznu, kako za počinioce tako i za predškolsku ustanovu, i tražiti oduzimanje licence za rad. Ovakve scene se ne smeju događati ni u privatnim, ni u državnim vrtićima. Isto bih postupio i da je u pitanju predškolska ustanova čiji je osnivač Grad.

Gak navodi da Sekretarijat nije dobio pismene izjave zaposlenih, pošto je direktorki pozlilo, pa je nadzor prekinut. On ističe da je u usmenom razgovoru sa inspektorima, saznalo se da se osoba koja se pojavljuje na snimku da vuče decu za ruku, viče, vodi kao spremačica.

- Osnovno pitanje je ko su ljudi koji rade sa decom u obdaništima, da li imaju licence za rad - ističe Gak. - Problem je što je sve perefektno kada se predaje dokimentacija i traži verifikicija, a posle se to ne poštuje. Prosvetna inspekcija ima redovne kontrole privatnih predškolskih ustanova, ali se, po zakonu, one moraju najaviti. Vlasnici, tako, imaju vremena da se pripreme i kad dođu inspektori sve je kako treba, po zakonu.

U konkretnom slučaju, nijedan roditelj nije se obratio sekretarijatu, niti prosvetnoj inspekciji kako bi ih obavestio šta se dešava u ovoj predškolskoj ustanovi. Gak ističe da, po prijemu žalbe roditelja, inspekcija odmah izlazi na teren i poziva roditelje da prijave sve slučajeve neprimerenog postupanja sa mališanima.

Dozvolu za otvaranje privatnog vrtića izdaje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Kada je Skupština Beograda 2015. godine uvela subvencije za boravak mališana u vrtićima, privatna obdaništa su počela da niču kao pečurke posle kiše, a njihov broj se u kratkom roku povećao za više od sedam puta.

U SISTEMU SUBVENCIJA

VEĆINA roditelja čiji mališani pohđaju vrtić "Zamak" u petak nije odvela decu u obdanište. Kaže da će u ovoj priči istrajati do kraja i da neće dopustiti da prođe nekažnjeno neko ko je maltretirao decu.

Vrtić "Zamak" osnovan je 2018. godine i nalazi se u sistemu subvencija predškolskog vaspitanja. Niko od nadležnih iz ove predškolske ustanove ni u petak se nije oglasio povodom nemilog događaja u ovom obdaništu.

U DVORIŠTU PREDŠKOLSKE USTANOVE SINOĆ ODRŽAN SASTANAK RODITELjA I VLASNIKA

POPISIVALI PETICIJU ZA UVOĐENjE VIDEO-NADZORA

U DVORIŠTU voždovačkog vrtića "Zamak" sinoć je održan roditeljski sastanak kojem je prisustvovalo oko 50 roditelja mališana i vlasnik predškolske ustanove. Kao jedan od uslova da nastave da decu dovode u ovaj vrtić roditelji su tražili ugradnju video-nadzora unutar objekta, kao i pristup snimcima tokom boravka mališana u ovoj ustanovi. Peticiju da se uvedu kamere potpisalo je preko 30 roditelja, a sa ovim uslovima saglasan je bio i vlasnik vrtića.

- Pojedini su bili protiv toga, jer ne žele da im se deca snimaju, dok je većina prihvatila ovaj predlog - priča za "Novosti" Bojan Drljačić, čiji dvoipogodišnji sin već godinu dana ide u "Zamak." - Takođe, jedan od uslova da nastavimo da dovodimo decu jeste i da jedan od vlasnika stalno bude prisutan unutar objekta, jer direktorka uz zdravstvenih razloga duže od mesec dana nije dolazila u vrtić, niti kontrolisala rad zaposlenih.

Naš sagovornik dodaje da nisu dobili odgovor na pitanje ko će snositi posledice za nedolično ponašanje zaposlene, kao ni kako je ona dospela da radi u ovu ustanovu. Izričit je bio da decu neće dovoditi u vrtić dok se ne ispune postavljeni uslove. Takođe, na sinoćnom sastanku oko 30 roditelja je potpisalo da će u ponedeljak svoje mališane dovesti u vrtić. (J. D.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)