KUDA SA SMEĆEM SA DIVLJIH DEPONIJA: Od 31. januara mešani otpad neće moći da se istovaruju na odlagalištu u Vinči

M. STANOJKOVIĆ

25. 01. 2021. u 11:10

DEPONIJA u Vinči 31. januara zvanično će biti predata javno-privatnom partneru Grada, kada će deo poslova iz dosadašnje nadležnosti JKP "Gradska čistoća" otići u njihove ruke.

КУДА СА СМЕЋЕМ СА ДИВЉИХ ДЕПОНИЈА: Од 31. јануара мешани отпад неће моћи да се истоварују на одлагалишту у Винчи

Foto P. Milošević

S obzirom na to da će, od tog trenutka, biti zabranjeno odlaganje mešanog otpada na novoj deponiji, što je mahom smeće sa divljih deponija, gradsko komunalno preduzeće imaće problem na koji način da sanira divlje deponije koje se konstantno stvaraju širom prestonice.

U toku su razgovori sa osnivačem i Privrednom komorom Srbije kako prevazići pomenuti problem koji bi mogao direktno da utiče na stepen čistoće javnih površina.

"Gradska čistoća" u svom dokumentu o radu u 2021. izražava zabrinutost da neće moći i ove godine da nastavi sa čišćenjem divljih deponija u obimu i na način koji je praktikovan do sada.

- Razlog je taj što se u ugovoru o javno-privatnom partnerstvu, koji počinje da se primenjuje 31. januara, takva vrsta mešanog otpada smatra nedozvoljenom - navodi se u programu poslovanja "Gradske čistoće".

Kada deponija bude predata, "Gradska čistoća" od 1. februara pružaće usluge sakupljanja i odvoženja, dok će usluga odlaganja preći u nadležnost privatnog partnera. To znači da će radnici "Čistoće" samo sakupljati smeće iz domaćinstava i sa drugih lokacija i dovoziti do kapije deponije. Nadalje, posao odlaganja i daljeg tretmana, preuzeće privatni partner.

UKLjUČITE SE U SELEKTIRANjE OTPADA

U JKP "Gradska čistoća" na pitanje kako će rešiti problem odlaganja mešanog otpada sa divljih deponija odogovaraju:

- Naše preduzeće donosi program i finansijski plan poslovanja, koji između ostalog, obuhvata segmente u cilju priprema za izgradnju transfer stanica i organizovanje reciklažnih dvorišta. Na taj način, proces reciklaže koji je u osnovi ugovora o JPP, može da se razvija u planiranom obimu i skladu sa ugovorom o JPP koji je Grad Beograd zaključio još 2017. godine, a kojim su sva ova pitanja već regulisana.

Građani će se kroz proces edukacije uključiti maksimalno u proces selekcije otpada koji generišu u svojim domaćinstvima i na taj način ćemo podići i dostići evropski nivo reciklaže.

Ugovorom je predviđena količina i vrsta komunalnog otpada koju je JKP "Gradska čistoća" u obavezi da preda partneru. Istovremeno ovo preduzeće je u obavezi da radi selekciju otpada kako bi razvrstan stigao do Vinče.

Foto N. Skenderija

Kako objašnjavaju "Gradskoj čistoći", ulažu se zajednički napori da građani ne osete promene, poštujući propise koji regulišu oblast upravljanja otpadom.

- Nastavićemo da obavljamo poslove koji su nam povereni, razvijajući proces reciklaže, kako na deponiji ne bi završavao otpad koji partner grada "Suez" operativa, saglasno ugovoru, neće moći da primi.

KUBIK

DIVLjE deponije svakodnevno rastu po periferiji grada.

Samo u toku prošle godine od januara do oktobra ekipe "Čistoće" su uklonile 16.417 kubika raznog komunalnog otpada sa divljih deponija koje su se nalazile u blizini sudova za odlaganje komunalnog otpada.

Inače, u 2021. godini gradsko komunalno preduzeće planiralo je da sa javnih neuređenih površina ukloni mešani otpad, šut i zeleni otpad u količini od 7.482 kubika.

- Divlje deponije ne spadaju u kategoriju ugovora sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine i predstavljaju veliki problem zbog kojeg moramo da angažujemo vanredne resurse i bez nadoknade vršimo tu uslugu usled slabog rada inspekcijskih službi, a sve kako bi grad bio uređeniji - navodi se u dokumentu programa poslovanja preduzeća.

- Vanredne usluge će povećati troškove usluga zbrinjavanja ove vrste otpada od strane ovlašćenih operatera koji će uslugu zbrinjava naplaćivati po svom cenovniku.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)