Beogradske priče: Od Aleksandrovog do Brankovog mosta sa dve trake

Z. NIKOLIĆ

03. 02. 2021. u 11:14

Današnji Brankov most jedno je od obeležja Beograda.

Београдске приче: Од Александровог до Бранковог моста са две траке

Foto Arhiva novosti

Međutim, nije se on tako lako "rodio" na ovom mestu. Pre njega, tu se nalazio Most viteškog kralja Aleksandra (kako mu je bilo prvobitno ime), koji je premostio Savu od 1934. do 1941. godine.

Aleksandrov most je postojao svega sedam godina, a ratne prilike su bile nemilosrdne prema ovog građevini. Početkom Drugog svetskog rata srušila ga je naša vojska, kako bi sprečila nadiranje Nemaca posle šestoaprilskog bombardovanja.

Most koji danas poznajemo obnovljen je 1956. godine, na temeljima starog, visećeg mosta. Tada su postavljene po dve saobraćajne trake koje su spojile novobeogradsku stranu sa starim delom grada.

Potrebe narastajuće metropole su ipak tražile da most dobije još nekoliko saobraćajnih traka, što se konačno i dogodilo sedamdesetih godina.

Stare fotografije podsećaju kako je nekadašnji, oskudni saobraćaj tekao preko mosta.

Foto Arhiva novosti

Most kralja Aleksandra

PONTONI

Pre nekoliko vekova pontonski mostovi su bili često postavljani na mestu današnjeg mosta. Istoričari beleže čak pet takvih, "pokretnih" mostova koji su tokom austrijske i turske vlasti bile otprilike baš ispod mesta gde se danas nalazi Brankov most.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)