NAJVIŠE MOLBI PREKO SAVE: Roditelji podneli 2.304 zahteva za upis prvaka u osmoletku kojoj deca teritorijalno ne pripadaju

B. Borisavljević

23. 02. 2021. u 07:52

TREND rasta broja molbi za upis u prvi razred u školu kojoj učenik teritorijalno ne pripada nastavljen je i ove godine.

НАЈВИШЕ МОЛБИ ПРЕКО САВЕ: Родитељи поднели 2.304 захтева за упис првака у осмолетку којој деца територијално не припадају

Foto P. Milošević

Kako saznajemo u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, osnovne škole su primile 2.304 zahteva, dok ih je lane bilo 2.181. Među razlozima upisa đaka prvaka u školu koja je "dalje" od kuće su produženi boravak, rad samo u prepodnevnoj smeni, blizina posla roditelja, učenje određenog stranog jezika, opremljenost škole, bezbednost.

Prema podacima nadležnih najviše zainteresovanih "sa strane" ima za upis u osmoletke na Novom Beogradu, koje su dobile 533 zahteva, što je skoro 200 više nego prošle godine.

TESTIRANjE I DOKUMENTACIJA

U prvi razred osnovne škole se upisuju deca rođena od 1. januara 2014. do kraja februara 2015. godine, a za prevremeni upis od 1. marta do 1. septembra 2015. godine. Upis počinje 1. aprila i traje do kraja maja.

Prilikom upisa, sekretar zakazuje testiranje kod psihologa ili pedagoga. Potrebna dokumenta su - izvod iz matične knjige rođenih, može biti starija od 6 meseci, potvrda o zdravstvenom stanju deteta, dokaz o teritorijalnoj pripadnosti školi, potvrda o pohađanju predškolskog programa.

Sledi Zemun (383) i Palilula (282), iako su primile manje molbi nego lane. Škole na Zvezdari, koje su prošle godine primile tri puta više zahteva, ove godine su se vratile na uobičajno brojku od oko 80 učenika. Sa 100 molbi, OŠ "Vlada Aksentijević" na Paliluli je najtraženija osmoletka u prestonici.

- Na jedno mesto u prvom razredu konkurišu tri predškolca. Prema planu upisujemo 90 učenika prvog razreda, tako da ne znam da li ćemo svima moći da izađemo u susret - kaže Nebojša Novović, direktor OŠ "Vlada Aksentijević".

- Roditeljima odgovara što mlađi razredi idu stalno pre podne, a produženi boravak radi od 7.00 do 17.00 časova. Škola je "tranzitu", tako da im odgovara da ostave decu kada krenu na posao i uzmu ih popodne, po povratku. Najviše molbi imamo iz Krnjače, Koteža, Višnjičke banje. Dvorište je ograđeno, sa video-nadzorom i čuvarom.

Godinama unazad na vrhu liste najpopularnijih škola među budućim prvacima je i OŠ "Josif Pančić". I ove godine, na adresu škole stigao je 91 zahtev za upis.

- Osnovni razlog, koji roditelji navode u molbama je dobra opremljenost škole, jer u svim učionicama postoje video-bimovi - navodi Dragana Ješić, pomoćnik direktora OŠ "Josif Pančić".

ZEMUN

Na trećem mestu najtraženijih škola je OŠ "Lazar Savatić" (80), slede "Milan Đ. Milićević" ( 79), OŠ "Laza Kostić" (63) i OŠ "Branko Radičević" (63).

Škole na Voždovcu primile su 252 zahteva, Čukarici - 246, Vračaru - 181, Starom gradu - 147, Rakovici - 137, Zvezdari - 82.

- Takođe, bezbednost učenika je na visokom nivou i nije bilo nikakvih incidenata. Izuzetno su zadovoljni radom pedagoško-psihološke službe, a odgovara im i što se uči engleski i francuski jezik. Javljaju nam se, uglavnom, deca sa Čukarice, koja teritorijalno ne pripadaju našoj školi.

Škole su u obavezi da prvo upišu decu sa spiska po mestu stanovanja, pa tek posle, ako ostane mesta, ostale. Roditelji će na vreme biti obavešteni da li ima mesta ili će morati da se vrate u najbližu školu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)