ZORKA BI DA BUDE ANĐELA: Podnošenje zahteva za promenu ličnog imena nisu retkost u prestonici

S. Vidačković

23. 02. 2021. u 09:55

ODAVNO je među Srbima prestala praksa da ime za dete bira kum na krštenju, pa su za to zaduženi roditelji.

ЗОРКА БИ ДА  БУДЕ АНЂЕЛА: Подношење захтева за промену личног имена нису реткост у престоници

Foto Tanjug

Ipak, zahtevi za promenu ličnog imena nisu retki dokumenti u prestoničkim opštinama.

Najčešći razlozi zbog kojih se Beograđani odlučuju na promenu imena su lični - poslovni, verski, ljubavni, što podrazumeva sklapanje i razvod braka. Mnogi se za novo ime odlučuju i zbog promene pola. Godinama, među nepopularna ženska imena spadaju Zorka, Marija, Draginja, Mileva, Sanela, Marica, dok muškarci nisu želeli da budu Saša, Miodrag, Nikola, Dragan, Jovan...

Dame su zahtevale nova imena, pa su menjale nepoželjna u Valentina, Kristina, Ana-Marija, Viktorija, Nina, Anđela...

Pripadnicima snažnijeg pola posle odobrene promene, u ličnoj karti je najčešće pisalo Vladimir, pa Andrija, Nebojša, Marko.

Foto Z. Jovanović

Iako gradski Sekretarijat za upravu ne vodi objedinjenu evidenciju za sve gradske opštine, primera radi, službenici GO Palilula tokom 2019. dobili su 204 zahteva za promenu ličnog imena, a do poslednje nedelje novembra 2020. godine stigao im je 161 ovakav dopis.

- Zahtev se podnosi prema mestu prebivališta, na pisarnici opštine, ali se može poslati i poštom - objašnjavaju, za "Novosti", iz Gradske uprave.

- Procedura je jednostavna, popunjava se obrazac uz koji se dostavljaju podaci iz lične karte. U samom zahtevu navode se lični podaci podnosioca i njegova izjava saglasnosti da nadležni organ pribavlja podatke iz službenih evidencija koji su neophodni kako bi se sproveo postupak promene ličnog imena.

ČEKANjE DO DVA MESECA

OD podnošenja zahteva, stranka će na odobrenje novog imena čekati od 30 do 60 dana. Procedura je ista, bilo da se menja ime ili prezime. Ako se tokom postupka utvrdi da postoje neka zakonska ograničenja, zahtev se odbija putem rešenja. U praksi je češći slučaj da se zahtevom traži promena prezimena, koja se uglavnom sprovodi posle razvoda braka.

Proverom, opštinari utvrđuju da li se protiv onog koji menja ime vodi krivični postupak, da li je osuđivan, kao i da li promenom identiteta želi da izbegne neke obaveze. Takođe, zahtev može biti odbijen ukoliko se novo ime kosi sa običajima i shvatanjima sredine, ako je pogrdno ili vređa moral.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)