DANIMA NAS GUŠIO PILEĆI OTPAD: Žitelji Surčina uznemireni zbog deponije koju su nepoznati počinioci napravili u blizini njihovih kuća

A. VOJINOVIĆ

25. 02. 2021. u 09:50

STANOVNICI Surčina i dalje su u šoku zbog divlje deponije koju su zasad nepoznati počinioci napravili na praznim livadama u blizini njihovih kuća.

ДАНИМА НАС  ГУШИО ПИЛЕЋИ ОТПАД: Житељи Сурчина узнемирени због депоније коју су непознати починиоци направили у близини њихових кућа

Foto Z. Jovanović

Nesnosan smrad od taloženja pilećeg otpada danima se širio duž Vinogradske ulice i Donjeg polja, a žiteljima uneo nemir i brigu za sopstveno i zdravlje svojih ukućana. Kako je za "Novosti" potvrdio direktor JKP "Veterina Beograd" Budimir Grubić, ekipe ovog preduzeća juče su privodile kraju uklanjanje životinjskih ostataka, a trebalo bi da je sav posao konačno okončan sinoć.

Žitelje najmlađe prestoničke opštine prethodne nedelje uznemirio je neprijatan miris koji se neprestano i u danima koji su usledili osećao u vazduhu. Međutim, nisu mogli ni da naslute da su izvor smrada bile zamrznute pileće nožice i iznutrice koje su se taložile u travi!

Foto Z. Jovanović

- Ovih dana je vetar duvao i donosio nam nesnosan smrad od pilećeg otpada. Na 300, 400 metara od naših kuća su bacali tu piletinu. Zaista strašno, nismo mogli da verujemo kada smo saznali šta je u pitanju. - uznemireno, za "Novosti" priča sugrađanka koja stanuje u blizini sporne livade.

- Komšije i ja smo prvo mislili da smrad potiče od obližnjeg kanala koji je takođe zagađen i pun đubreta.

Kako nam je ispričala, ovo nije bio prvi slučaj da su na čistinu nepoznate osobe bacale različite vrste otpada.

- Nešto pre 22.00, prošle nedelje, video sam beli kombi koji je istovario veliku količinu pilećih nogica. To su bile tone i tone iznutrica. Ja sam uspeo da stignem tog vozača i da ga uhvatim, ali na kratko, pre nego što mi je pobegao. Posle toga se više nije vraćao - priča nam komšija - Slučaj sam prijavio policiji odmah posle incidenta sa brojem registarskih tablica kombija marke "fijat dukato". Smrad je zaista bio nepodnošljiv. Nešto lakše nam je bilo kad zahladi, međutim čim se temperatura poveća, a vetar razduva, nismo mogli da dišemo.

KRIVIČNA

KAKO je za "Novosti" istakao predsednik Gradske opštine Surčin Stevan Šuša, oni su podneli krivičnu prijavu protiv počinica, a na tužiocu je da li će pokrenuti krivični ili prekršajni postupak.

Prema rečima Surčinaca, ovaj potez je postao idealno mesto za odlaganje najrazličitijih vrsta otpada.

IZBEGNUTA EKOLOŠKA KATASTROFA

ZAHVALjUJUĆI brzom reakcijom nadležnih službi izbegnuta je ekološka katastrofa u Surčinu. Kako nam je ispričao direktor JKP "Veterina Beograd" Budimir Grubić, kamioni su prikupljeni pileći otpad odneli u "Energozelenu" gde će biti propisno uklonjen.

- Našem komšiji su nedavno istovarili đubre ispred ulaznih vrata! - kažu žitelji - Ali, do sada pileće nogice nismo imali... Psi su mom komšiji iznutrice doneli do kuće. Kad je ujutru izašao napolje imao je šta da vidi.

PROCENA Bačeno je nekoliko tona piletine, Foto Privatna arhiva

Podsetimo, čitav slučaj dogodio se prethodne nedelje kada je nepoznati vozač kombija na napuštene parcele dovozio zamrznute pileće iznutrice. Kako smo nezvanično saznali, u pitanju je bio dvadesetpetogodišnji Dž. S. iz Beograda. Posao je obavljao nekoliko večeri zaredom, a na livadu je u gajbama i providnim džakovima istovario više od deset tona životinjskog otpada. Navodno se u jednoj firmi prošle nedelje dogodio kvar na komorama za hlađenje, zbog čega je sav proizvod morao da bude uklonjen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)