STANICA U SAVSKOJ KAO MUZEJ: Radna grupa o dizajnu treće linije metroa Novi Beograd - Banjica 2

S. B. M.

26. 02. 2021. u 12:25

GRAD Beograd uputio je dopis Ministarstvu kulture da se stanica metroa na Savskom trgu iskoristi i za izložbeni prostor Muzeja istorije Srbije, koji će biti smešten u zgradu bivše železničke stanice.

СТАНИЦА  У САВСКОЈ  КАО МУЗЕЈ: Радна група о дизајну треће линије метроа Нови Београд - Бањица 2

Foto promo

Ovo je naveo zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je predsedavao Radnoj grupi za izgradnju beogradskog metroa, koja je juče razmatrala rešenja i konceptualni dizajn treće linije metroa.

- Ideja je da cela stanica bude dizajnirana u skladu sa ambijentom gde se nalazi. U maju će biti raspisan konkurs za idejno arhitektonsko rešenje prvih 17 stanica metroa. Pozvaćemo naše arhitekte s ciljem da svaka stanica bude drugačije dizajnirana, da odslikava taj deo grada ili neki detalj iz istorije Srbije i Beograda - ukazao je Vesić.

On je istakao da je razmatrana mogućnost povezivanja druge (Zemun - Mirijevo) i treće linije (Novi Beograd - Banjica) metroa u Zemunu.

- Ta deonica bi uključila samo nekoliko kilometara i taj predlog je dat na razmatranje projektantu u ovom poslu, kompaniji "Ežis". Prema tom predlogu, treća linija bi u stvari počinjala tamo gde se završava druga linija. Takvu situaciju imamo u Mirijevu, gde se završavaju prva i druga linija. Takvo bi rešenje dodatno olakšalo funkcionisanje stanovništva - naveo je Vesić.

Foto V. N.

Kako su "Novosti" pisale, radi se na rešenjima i konceptualnom dizajnu treće linije, koja treba da poveže Novi Beograd i Banjicu 2. Linija će imati 21 stanicu: Surčinska ulica, Blok 61, Gandijeva, IMT, Blok 42, Arena, Ušće, Pristanište, Trg republike, Narodna skupština, Manjež, Višegradska, Prokop, Autokomanda, Vitanovačka, TC "Stadion", naselja Braća Jerković i Stepa Stepanović, Trošarina, Banjica i trolejbuska okretnica na Paunovom bregu.

ROKOVI I POČETAK RADOVA

PRVA linija, od Makiša do Mirijeva, počinje da se radi u novembru ove godine, gradnjom depoa, a da se njen završetak očekuje do 2028. godine. Druga linija će, prema sadašnjem planu, početi da se radi 2023. godine i biće završena do 2030. godine. U periodu između 2027. i 2030. godine očekuje se, prema Vesićevim rečima, početak izgradnje i treće linije beogradskog metroa.

Prema Vesićevim rečima, predviđeno vreme vožnje od prve do poslednje stanice treće linije je 34 minuta.

- Treća linija će imati ukrštanje sa prvom linijom na Trgu republike, a sa drugom linijom kod parka Manjež. Sa trećom linijom ćemo u potpunosti zaokružiti sistem beogradskog metroa, a Beograd će konačno dobiti uređen javni prevoz po uzoru na svetske metropole - ukazao je Vesić.

Sastanku su prisustvovali glavni gradski urbanista Marko Stojčić, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević i direktor JKP "Beogradski metro i voz" Stanko Kantar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije