VEČERAS SPEKTAKL NA SAVSKOM TRGU: Beograđani će moći da prisustvuju projekciji filma "Nemanjići" (VIDEO)

Novosti online

26. 02. 2021. u 18:29

ZAMENIK gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je pravi spektakl na Savskom trgu. On je na svom Fejsbuk nalogu napisao da će večeras, na godišnjicu smrti osnivača dinastije Nemanjić, velikog župana Stefana Nemanje, biti organizovana projekcija multimedijalnog spektakla “Nemanjići”, kroz 4D mapiranje na fasadi zgrade stare Železničke stanice na Savskom trgu.

ВЕЧЕРАС СПЕКТАКЛ НА САВСКОМ ТРГУ: Београђани ће моћи да присуствују пројекцији филма Немањићи (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

- Na današnji dan, 26. februara 1199. godine, preminuo je Stefan Nemanja, veliki župan i rodonačelnik dinastije Nemanjića. Tim povodom večeras od 19.30 sati biće organizovana projekcija multimedijalnog spektakla “Nemanjići”, kroz 4D mapiranje na fasadi zgrade stare Železničke stanice na Savskom trgu - napisao je Vesić.

- Film, podržan od strane Grada Beograda, Ministarstva kulture i Srpske pravoslavne crkve, koji će predstaviti značaj dinastije Nemanjića i podsetiti na bogato istorijsko, kulturno i duhovno nasleđe najslavnije srpske loze biće projektovan i tokom vikenda. Dinastija Nemanjića biće predstavljena kroz novi umetnički izraz iz oblasti digitalizacije i multimedija, 4D projekcionim mapiranjem na fasadi zgrade stare Železničke stanice na Savskom trgu.

- Prikazivanjem slavne srpske istorije na savremen način, spajanjem tradicije sa modernom tehnologijom, srednjevekovna istorija naše zemlje biće približena svim generacijama. I manje upućeni biće u prilici da saznaju da su Nemanjići vladali Srbijom više od 200 godina, da su tokom tog perioda podigli veliki broj crkava i manastira koji predstavljaju najvrednije tekovine celokupne srpske kulturne i duhovne baštine, a neki od njih uvršteni su i na listu svetske baštine - istakao je Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije