GOLUBARNICI "ODLETELI" IZ CENTRA: Iako zakon dozvoljava da se golubovi gaje u celom Beogradu, ljubitelji se sve ređe odlučuju na ovaj hobi

J. Dinčić

28. 02. 2021. u 08:51

ČUVANjE životinja u strogom centru grada, kao i pojedinih na periferiji, zabranjeno je zakonom, međutim za držanje golubova važe posebna pravila.

ГОЛУБАРНИЦИ ОДЛЕТЕЛИ ИЗ ЦЕНТРА: Иако закон дозвољава да се голубови гаје у целом Београду, љубитељи се све ређе одлучују на овај хоби

Ilustracija / Foto Depositphotos

Iako je Odlukom o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca dozvoljeno da se na krovovima zgrada postave golubarnici, za to je ipak potrebna saglasnost svih stanara višespratnice.

Zbog ove odrednice, i u pojedinim situacijama nedostatka samo jednog potpisa, golubarnici su se iz centra grada preselili na periferiju. Do pre samo nekoliko decenija, veliki broj Beograđana, posebno onih na Dorćolu, Zvezdari, na Terazijama i Crvenom krstu, držali su ove prelepa stvorenja, pratili njihov let, znali svaku pticu, prstenovali ih...Svakako, jedan od najpoznatijih beogradskih golubara sa Crvenog krsta je i Dušan Ivković, čuveni košarkaški trener. Nažalost, ta tradicija se u poslednjih nekoliko godina ne nastavlja.

Prema zvaničnim podacima, na teritoriji prestonice nalaze se 1.572 registrovana golubarnika, uglavnom smeštenih na periferiji grada. Najviše ih je u Sopotu i Mladenovcu. Prema rečima nadležnih iz Golubarskog saveza Srbije, golubarnici su se iz centra preselili u rubne opštine.

- Za držanje pismonoša, visokoletača i ukrasnih golubova na krovu ili tavanu stambene zgrade potrebna je saglasnost svih vlasnika stanova što je veoma teško postići - objašnjavaju, za "Novosti", nadležni u Savezu. - I kada pojedini stanari to uspeju da pribave, golubove moraju držati na krovu u posebno ograđenom prostoru, i po propisima koje Zakon nalaže, što je u nekim situacijama tehnički neizvodljivo.

Pojedinim stanarima višespratnica smetaju divlji golubovi koji se nastanjuju na terasama zgrada ili u potkrovljima. Iako su pojedinim Beograđanima dragi, pa ih i hrane, mnogi ih ne žele u svojoj blizini. Tim povodom, nedavno su i pripadnici Komunalne milicije evidentirali prijavu na Vračaru koja se odnosila na hranjenje golubova. Sličnih prijava je bilo i u Zemunu, Čukarici, Zvezdari i Rakovici.

Međutim, nakon izlaska na teren po ovim prijavama nisu izrečene kazne, s obzirom na to da prilikom kontrola nije konstatovano narušavanje komunalnog reda.

DOMAĆE ŽIVOTINjE

ODLUKOM o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji Beograda propisano je da se na području Vračar, Savskog venca i Starog grada, ne mogu držati kopitari, papkari, živina i kunići. Kokoške su zabranjene i na Zvezdari, dok se svinje mogu gajiti samo na periferiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)