НИСУ МИ ДАЛИ ДА УЂЕМ ДОК ЈЕ АМФИЛОХИЈЕ БИО ЖИВ: Матија Бећковић о укидању забране уласка у Црну Гору

Драгана Матовић

15. 01. 2021. у 16:31

НИСУ МИ ДАЛИ ДА УЂЕМ ДОК ЈЕ АМФИЛОХИЈЕ БИО ЖИВ: Матија Бећковић о укидању забране уласка у Црну Гору

Фото: Принтскрин

Песнику и академику Матији Бећковићу укинута је забрана уласка у Црну Гору.

- Не знам кад сам био више уважен, кад су ми забранили да идем у Црну Гору или сад кад су ми дозволили. Ипак, кад су ми забранили много света ми је завидело. Говорили су ми: што су теби, а не мени забранили, шта сам ја гори од тебе?! Не знам да ли ће ми сад ико завидети што су ми дозволили да тамо идем- била је Бећковићева реакција на ову вест.

Бећковићу је занимљиво то што се нико није чудио кад су му увели забрану.

-То је било нормално, као да се то још негде на свету догађа. Кад су једног Монтенегрина на телевизији питали шта мисли о тој забрани, он је рекао да је то требало урадити много раније и да су њега питали не би се са таквом одлуком толико каснило. Можда ће се сад сви чудити да су ми дозволили.

На питање да ли планира да отпутује ускоро у Црну Гору, сад кад може без икаквих препрека да уђе, Бећковић одговара:

-Нећу одмах да их излажем ризицима и искушењима разним.

Академику Бећковићу је, подсећамо, био забрањен улазак у Црну Гору, заједно са историчарима Чедомиром Антићем и Александром Раковићем, професором универзитета Дејаном Мировићем. Они су били најављени као говорници на прослави јубилеја Подгоричке скупштине, којим се обележавало 100 година од победе у Првом светском рату, као и сједињење Црне Горе Краљевини Србији и уједињење у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца. 

Као главни разлог забране наводиле су се њихове раније изјаве, које су, по процени тадашње власти, биле опасност по сигурност државе.

Упркос забрани уласка, Бећковић су пустили да уђе у Црну Гору да одржи посмртни говор владики Амфилохију почетком новембра.

- Нису ми дали да уђем док је Амфилохије био жив, али су ми дозволили да дођем на његову сахрану – казао је Бећковић за „Новости“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)