У Немачкој све спремно за гласање

П. Ракочевић

18. 06. 2020. у 15:50 >> 17:37

У Немачкој све спремно за гласање

Фото: Новости архива/ Д. Дозет

ШТУТГАРТ/ФРАНКФУРТ - Из разговора са генералним конзулом Републике Србије у конзулату наше државе у Штутгару Божидарем Вучуровићем смо сазнали, да су гласачка места у конзулатима Хамбург, Дизелдорф, Франкфурт, Штутгарт и Минхен, као и у амбасади у Берлину, спремна да у долазећу недељу 21. јуна омогуће гласање нашим држављанима са правом гласа који се по било ком основу налазе у Немачкој. Бирачка места се отварају већ у 7 сати а затварају, као и у Србији, у 20 часова.

Наравно да право гласања имају само они држављани Србије који су се, као и код сваких досадашњих избора, пријавили конзулатима како би били уписани у најновије бирачке спискове.

Поменимо да је време за уписивање било релативно кратко па сви потенцијални гласачи који нису пратили обавештења конзулата на интернет страницама, нису стигли да се на време упишу. Неки, који су на прошлим изборима по први пут гласали у Немачкој су мислили да они остају аутоматски уписани у бирачке спискове заувек- што се испоставило као нетачно. Сваки нови избори, појаснио нам је Бвожидар Вучуровић, захтевају ново пријављивање. То је, по њему, и логичан след јер је неко могао да се у међувремену врати у Србију па се тамо пријавио. Зато се стално ажурирају бирачки спискови.

Овога пута, вероватно и због несигурности по питању вируса Ковид , одзив наших грађана није био толико масован као што се очекивало. Највише гласача се пријавило Генералном конзулату Франкфурт, њих око 950, следи Штутгарт са око 700 итд. Све у свему, по нашим сазнањима, жељу да гласа исказало је уписом у бирачке спискове нешто око 2800 људи. Ако се зна да у Немачкој живи најмање 400.000 српских држављана са правом гласа, онда је то заиста и више него мало па учешће дијаспоре у гласању, тако изгледа, у Србији нико не схвата превише озбиљно.

У сваком, случају, и у Штутгарту ће гласање у недавно лепо обновљеној и укусно уређеној великој чекаоници за странке Генералног конзулата, почети на време.

Из разговора са нашим људима у Штутгарту смо чули већ годинама према српским званичницима артикулисане захтеве да се најзад расејању омогући гласање писмом. То би, сматрају наши саговорници, вероватно подигло број гласача јер се заиста не може очекивати да неко ко живи нпр. у Фрајбургу, од Штутгарта удаљеног око 280 км, на гласање долази у главни град покрајине Баден-Виртемберг и у вожњи и гласању изгуби скоро цео дан. Не треба ни помињати још веће раздаљине нпр. у САД или Аустралији!

Противно том мишљењу и захтеву стоји чињеница да и од оних око 14.000 Срба који живе у граду Штутгарту, само можда око 300 њих се пријавило да жели да гласа! Изгледа да је једино исправно мишљење нашег читаоца Радована Живановића, да српски политичари и њихове партије, кроз бољу сарадњу са дијаспором – као што су пре пандемије учинили представници СНС-а , треба да кроз редовне посете, контакте и разговоре, па и о томе шта дијаспори смети и шта је тишти, анимирају Србе у иностранству за већу заинтересованост и за гласање и за сарадњу са матицом али и за могуће инвестиције суфицитног капитала у Србију коју људи у дијаспори свакако поседују.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)