Срби у Чикагу Ускрс прославили у кругу породице

Танјуг

20. 04. 2020. у 07:57

Срби у Чикагу Ускрс прославили у кругу породице

Фото: ЕПА

СРБИ у Чикагу и широм САД Ускрс су прослављали искључиво у кругу породице и без традиционалних окупљања, на којима се у великом броју састају у српским храмовима и црквеним салама у време великих хришћанских празника.

Богослужења су се могла пратити у директном преносу преко друштвених мрежа, а тај велики празник верницима СПЦ честитао је и државни секеретар Мајк Помпео са супругом Сузан.

Ово је вероватно први пут од када постоји организована српска заједница на северноамеричком континенту да су изостала традиционална окупљања у српским храмовима и црквеним салама.

У Чикагу, где Срба има у највећем броју, у време великих хришчанских празника цркве и манастири су увек били претесни да прихвате све вернике.

Владика новограчанички и средњезападноамерички Лонгин поручио је пред празник да је породица данас црква, јер није време да се јуначимо и кушамо господа.

Службе су предводили свештеници уз саслужење ђакона и пратњу црквених хорова уз придржавања прописане мере дистанце.

У Српском саборном храму у Чикагу, посвећеном управо Светом Васкрсењу, поноћну архијерејску литургију предводио је владика Лонгин. У храмовима је прочитана Ускршња посланица Српске православне цркве.

Владика је из Чикага "из манастира Нова Грацаница из манастира Светог Саве, најстаријег нашег манастира ван отаџбине, после Хиландара", уочи празника упутио цеститке и молитве да се и овог пранзика сви сетимо једни других и помолимо господу да ова пошаст нестане брзо, да останемо оно сто су били наши преци - Срби православне вере, Богу одани, само Богу понизни према свима усправни, поносни и достојанствени.

Без обзира што је овај Васкрс другачији од свих до сада, што ће цркве због вируса који нас је све окововао бити без верника, данас је дан када се радујемо Христовој победи, васкрсењу нашег господа који је победио смрт и ђавола и грех, поручио је епископ Лонгин.

"Христос је победио смрт, он је јачи од сваког грипа и куге и вируса али је ово време када не желимо да се јуначимо нити да кушамо господа и испитујемо његово трпљење", рекао је владика и поручио да данас славимо Васкрс у породици, јер поородица је црква а отац свестеник у њој.

Данас је ускрс обележен у храмовима све три епархије - у источно америчкој, западно америчкој и новограчаничко-средњезападно америчкој.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)