Срби из Вићенце „Жикиним колом“ против вируса корона (ВИДЕО)

NovostiOnline/М.Остојић

11. 04. 2020. у 16:47 >> 21:59

Срби из Вићенце „Жикиним колом“ против вируса корона (ВИДЕО)

Фото: Printscreen

РИМ: СПЕЦИЈАЛНО ЗА "НОВОСТИ"

ЧЛАНОВИ КУД „Слога“ из Вићенце у Италији на оригиналан начин искористили су време у изолацији, досетили се и организовали тако да сваки члан фолклора игра код своје куће, тако проводе време заједно иако на дистанци, направили су спот којим позивају да се овој акцији прикључе и друга културно-уметничка друштва из Италије и Европе. Хоће да направе најдуже коло у историји, поручују из Слоге.

„То је допринело да се још неколико друштава повеже на овај начин, срећни смо а тако и доказујемо колико нам је стало до фолклора и то је за нас мого више од игре, јавиле су се особе које су почеле да играју он лине и тако се видимо са пријатељима из друштва из Вићенце и читавог региона“.

Прикључили су се и многи ветерани који због посла нису више посећивали друштво, „Жикиним колом“ шире љубав, слогу, радост где год да су. Ситуација у Италији је тужна, много је мртвих, али они се баве својим хобијем, фолклором и гаје наду да су спотом бар неколико минута успели да развеселе друге. Љубав према фолклору у овој тешкој ситуацији спаја људе, два сата проведена вежбајући он лине друже се и то је пун погодак у време карантина.

Стефан Марјановић студент последње године стоматологије у Трсту, члан КУД „Слоге“ из Вићенце отишао је у Трст због студија, почео је као мали да игра фолклор и стигао до уметничког руководиоца Слоге, каже да га са Слогом повезују иста она осећања која везују децу за родитеље и породицу.

Анастасија је члан Слоге од своје пете године „како боље победити него игром, пети сам разред средње школе и када хоћу да се одморим од учења пустим коло и играм. То је одлична рекреација и за тело и за душу“.

Душан Алексић председник Савеза Срба у Италији закључује: „Храбар смо ми народ, опстали смо и када су били ратови, санкције, бомбардовање. У Италији нисам приметио Србина који паничи због ове ситуације. У овом суморном тренутку нема места и времена за очајање већ само за веру, наду, љубав, добра дела и молитве Господу“.

Свако од наших сународника из Вићенце уверен је да ће ово брзо проћи и да ће се вратити дружењу, али не виртуелном, а ово ће остати само једно лепо сећање иако у најтежим тренуцима њиховог живота.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)