ВАЖЕ И ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ: Од данас нове мере за улазак у Аустрију

Танјуг

27. 07. 2020. у 07:59

ВАЖЕ И ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ: Од данас нове мере за улазак у Аустрију

Фото: Пиксабеј

У Аустрији су у поноћи ступиле на снагу нове мере за улазак у земљу из такозваних ризичних региона, у које спадају све државе Западног Балкана, а тако и Србија.

За држављане Аустрије, ЕУ, Европске економске заједнице, Швајцарске, као и све држављане трећих земаља који имају боравак у Аустрији, приликом повратка из ризичних региона, према уредби Министарства здравља, нове мере значе да морају на граници да покажу негативан ПЦР тест, који не сме бити старији од три дана.

Ако приликом уласка немају ПЦР тест, морају у самоизолацију, која се прекида ПЦР тестом који мора да се уради у року од 48 сати, о сопственом трошку у Аустрији.

Уколико се ПЦР тест не уради у року од 48 сати, лице ће бити кажњено са новчаном казном у висини до 1.450 евра.

Обавезујући карантин и у случају поседовања негативног ПЦР теста предвиђен је само за држављане трећих држава који немају боравак у Аустрији, који, међутим, и даље не могу ући у Аустрију без "ваљаног разлога".

Уредбом је смањено и трајање самоизолације, са ранијих 14, на 10 дана, а држављани трећих земаља не могу прекидати самоизолацију ни новим тестирањем у Аустрији.

За дипломате, сезонску радну снагу и неговатеље из трећих земаља важи посебно правило, а то је да морају приказати негативни ПЦР тест и ићи у десетодневни карантин, који могу напустити након новог теста урађеног у Аустрији, наравно само ако је негативан.

Транзит кроз Аустрију без заустављања могућ је, преме уредби, без икаквих ограничења.

У уредби је наведена и листа ризичних региона, која обухвата 32 земље -Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Црна Гора, Бразил, Бангладеш, Белорусија, Египат, Чиле, Еквадор, Индија, Индонезија, Иран, Косово, Мексико, Молдавија, Нигерија, Северна Македонија, Пакистан, Перу, Филипини, Португал, Румунија, Русија, Шведска, Сенегал, Србија, Јужна Африка, Турска, Украјина, САД и кинеска провинција Хубеј.

За особе које су пре данашњег дана већ биле у иностранству нова правила важиће тек од 1.августа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

nikola

27.07.2020. 12:52

Ovo za mene nije iznenadjenje,vec ocekivana odluka Austrije.I mnoge druge drzave ce uciniti isto ili slicno.Tako da ce se sve manje putovati po svetu i tome se ne vidi kraj.I kad ode corona,stanje se nece tako brzo popraviti u celom svetu.Zahvaljujuci neodgovornoj i sebicnoj zemlji koja je odgovorna za ovo stanje kao i za sve ranije epidemije.Samo ce im se vratiti kao bumerang.Gledajte samo!