У ЧИКАГУ ОДРЖАН ПОМЕН СТРАДАЛИМ СРБИМА: Злостављање не престаје, људи изложени притисцима, неки још немају ни струју

Танјуг

10. 08. 2020. у 08:44

У ЧИКАГУ ОДРЖАН ПОМЕН СТРАДАЛИМ СРБИМА: Злостављање не престаје, људи изложени притисцима, неки још немају ни струју

Фото Тањуг

У ЧИКАГУ је у недељу одржан помен страдалим Србима у ратовима 1991-1999. године у бившој Југославији.

У храму Светог Јована Крститеља, свештеник Саво Босанац, који је и сам изгнан са подручја Западне Славоније, подсетивши на страдања Срба у Хрватској у 20. веку, нагласио је да је војним акцијама у мају и августу 1995. године довршено етничко чишћење Срба које је пет деценије раније започето у усташкој Независној Држави Хрватској.

Како је пренела Српска телевизија у Чикагу, председник Удружења крајишких Срба "Прело" Љубинко Шпегар је истакао да се Срби из Хрватске и Федерације БиХ, који су расељени у 30 држава по целом свету, сећају својих страдалих рођака, пријатеља и познаника.

- Хрватска је од 1991. године полицијском акцијама, а касније и војним акцијама на Масленицу, Дивосело 1993. године, Западну Славонију, Далмацију, Лику, Кордун и Банију и на на 13 западно-босанксих општина 1995. године протерала Србе, а оне који су остали су убијани, а имовина немилосрдно пљачкана, паљена и уништавана - подсетио је Шпегар.

Он је указао и да су и данас, две и по деценије после рата, Срби-повратници у Хрватској изложени бројним притисцима, вређањима, дискриминацији и намерном запостављању, а неки још немају електричне енергија и пута до својих кућа.

Фото Тањуг

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Max

10.08.2020. 11:24

Filozofi skupite kintu i napravite ljudima cestu. Ili im platite prikljucak za struju. Znate samo kmecati sa sigurne udaljenosti i iz debele hladovine. Sta se " junacine" ne vratite u stari kraj. Obnovite ga i zivite tamo gdje su vam kosti predaka. Sto u Kninu ne bi bio tv kanal za Srbe? Ali u Kninu se ne bi moglo srbovati kao sto se moze u Cikagu. Volite vi RSK i Srbiju ali su vam sladji dolari. Dva puta godisnje parastos da operete savjest a sve druge dane slave,rakija,Baja Mali Knindza i pijano zavijanje o izgubljenom zavicaju.