РУСКИ НАУЧНИЦИ ТВРДЕ: Колективни имунитет на корону може да се развије, ево и до када

Танјуг

28. 11. 2020. у 00:54

РУСКИ НАУЧНИЦИ ТВРДЕ: Колективни имунитет на корону може да се развије, ево и до када

Фото: ЕПА

НАУЧНИЦИ Кримског савезног универзитета закључили су да се имунитет стада на нову инфекцију корона вирусом може развити до следећег лета, изјавио је професор тог универзитета Владимир Оберемок.

Мунивер Гафарова, предавач на Универзитетској медицинској академији, подсетила је да се ширење инфекције зауставља када од 50 до 60 одсто становништва развије имунитет на њу, преноси ТАСС.

Према Оберемоку, само три процента оних који су учествовали у студији имунитета стада у августу има имунитет на инфекцију корона вирусом.

- Сада је то 15 до 20 процената. Можемо рећи да ћемо прекорачити потребан праг, вероватно, до следећег лета - рекао је Оберемок, додајући да ће пандемија почети да јењава за годину дана, након нових вакцина и производе се лекови и развија имунитет стада.

„Гледајући уназад на вирус САРС-ЦоВ у периоду 2002-2003, он није усмртио много људи, око 800, али је сродан с вирусом САРС-ЦоВ-2 који тренутно циркулише, можемо се сетити да су истраживања спроведена тада показала да антитела у крви оних који су преживели остају најмање годину дана, а меморијске Т-ћелије су биле тамо и до шест година “, рекао је Оберемок.

- Ако следимо овај сценарио и надамо се да ће САРС-ЦоВ-2 бити сличан вирус, имамо добре шансе да се човечанство коначно ослободи овог пандемијског терета до 2022. године -, додао је.

До данас је у Русији потврђено 2.215.533 случајева корона вируса, а 1.712.174 пацијената се опоравило од болести. Најновији подаци из Русије указују на 38.558 смртних случајева широм земље.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)