ДОДИК РУШИ СНОВЕ НЕПРИЈАТЕЉА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: Бајденова победа их осоколила, а само потврђују немогућност одрживости БиХ

Novosti online

14. 01. 2021. у 16:30

ДОДИК РУШИ СНОВЕ НЕПРИЈАТЕЉА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: Бајденова победа их осоколила, а само потврђују немогућност одрживости БиХ

Фото: Д. Поздеровић

СРПСКИ члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик поручио је данас да Република Српска није случајан историјски одраз, него је тежња српског народа за слободом и зато ће као таква опстати упркос свима који је оспоравају.

- Очигледно је да је победа Џозефа Бајдена на председничким изборима у САД осоколила неке снаге које су се сматрале пораженим у протекле четири године мандата Доналда Трампа. Неки са стране који се мешају у односе у БиХ имају непромењене ставове, али могу се чути и ставови да је опасно задирати у унтрашња питања БиХ, односно политички систем и уређење и да су апсолутно неодржива очекивања за неком врстом централизације - рекао је Додик.

На питање како коментарише честе претње политичког Сарајева новим председником САД и да ли мисли да ће Бајден слушати жеље политичког Сарајева или ће уважавати политичку реалност у БиХ, српски члан и председавајући Председништва БиХ је истакао да чињеница да се политичко Сарајево срчано залаже за укидање садашњег система и увођење унитаристичког говори да БиХ није земља која има смисла и тиме се потврђује немогућност њене одрживости.

- То што сањају ову врсту приче је једна ствар, али се тиме доводи у питање однос коју имају према било којој иницијативи која се појави и говори о другачијим могућностима уређења БиХ. Чињеница да је СДА усвојила резолуцију у којој се говори да треба укинути ентитете и увести БиХ са регијама говори о њиховом незадовољству у БиХ. Једнако тако смо и ми нездовољни БиХ, само из других разлога и повода - појаснио је Додик.

Он је поновио да се Срби нису борили за БиХ, него за своју државу и да никада нису били босански, него Срби који су хтели да се интегришу са својим српским народом.

- Више од 140 устанака је подигнуто за време Турака и Аустроугарске, односо против окупаторске власти и сви су имали српски предзнак у борби за слободу и интеграцију српског народа. Република Српска је формирана пре сукоба у БиХ, то је слободарски чин народа, Устав је усвојила 28. фебруара 1992. године, што говори да је демократска творевина српског народа која ће као таква и остати - поручио је Додик.

Он је оценио да народ мора бити свестан сталног притиска политичког Сарајева за укидањем Репбулике Српске, као и да не треба веровати домаћим издајницима када кажу да је нико не притишће.

- Зато се морамо окупљати уз идеју Републике Српске и правити компромис без обзира да ли је неко власт или опозиција у Српској, а на нивоу БиХ не смемо дозволити распиривање жеља политичког Сарајева - указао је Додик.

Говорећи о писму које је некадашњи председник Хрватске Стјепан Месић упутио Бајдену у којем је изнео сличне ставове које заступа и политичко Сарајево о наводној "грађанској БиХ", а уствари унитарне БиХ, Додик је рекао да је Месић бивши функционер и пензионер који покушава да буде актуелан и да би било занимљиво шта би садашњи председник Хрватске Зоран Милановић писао Бајдену.

Када је реч о покушају смене Савета министара у Представничком дому парламента БиХ, Додик је оценио да се политичка борба опозиције може сматрати легитимном, али да није имала довољно гласова, нити атмосферу за смену.

- Савет министара није влада, него треба да представља различите интересе. У том погледу председавајући Савета министара Зоран Тегелтија је у времену пандемије вируса корона радио добар посао, не само за Српску, него и за БиХ - истакао је Додик.

Он је нагласио да БиХ нема унутрашње надлежности за економска питања, него спољне, али да су неке надлежности приграбљене након неуставних деловања виских представника.

На констатацију да се стиче утисак да је Централна банка БиХ у функцији бошњачке политике, Додик је рекао да је чињеница да је првобитна намена те институције изгубљена, јер је требало да буде банка два ентитета, а не БиХ.

- Ово данас није Централна банка БиХ, него пар људи из Сарајева који су повезани са међународним економским мешетарима. Нема ниједне централне банке која се није укључила у решавање кризе изазване вирусом корона, осим Централне банке БиХ која није хтела ни од вишка новца помоћи у санирању штете - нагласио је Додик.

Говорећи о економској ситуацији и последицама пандемије на економију, Додик је навео да ће Република Српска и у овој години имати стабилну финасијску ситуацију без обзира на неприхватање аранжмана са Међународним монетарним фондом, јер је у Писму намере тражен пренос надлежности са ентитета на ниво БиХ.

Додик је подсетио да је Српска и током пандемије вируса корона у прошлој години остала економски стабилна, иако се суочила са озбиљним губицима, али да је све што је било неопходно обезбиједила здравственом сектору и привреди.

Он је навео да ће Република Српска наставити са реализацијом значајних инфраструктурних пројеката, међу којима је и изградња ауто-пута од Добоја до Бијељине, а добијено је и позитивно мишљење из Кине за изградњу ауто-пута према Мркоњић Граду и Млиништима, као и према Приједору.

- Желимо подићи нашу инвестициону активности, међу којима је и изградња болница у Добоју, Приједору и Градишци. Циљ нам је да имамо нови концепт којим ће у свим општинама бити сагледана економска ситуација и ресурси и да буде обезбеђени прерађивачки капацитети које би финансирала Српска. Потрудићемо се да у 2022. години формирамо фонд који би располагао са 500 милиона КМ, а та средства би била употребљена за развој неразвијених општина и запошљавање становништва - најавио је Додик.

Говорећи о противљењу бошњачких политичара реализацији два значајна пројекта - изградња система хидроцентрала у сливу реке Дрине и аеродрома у Требињу, Додик је рекао да је чињеница да се политичко Сарајево противи јер те пројекте Српска реализује са Србијом.

- Не постоји надлежност БиХ за економска питања, а чињеница је да ово нема везе са правом, него је све усмерено против Српске како би се довео у питање њен развој - рекао је Додик.

Он је навео да ће Српска наставити са реализацијом наведених пројеката, те да су прибављени сви неопходни документи међу којима и Конкуренцијског већа БиХ, без обзира на апелацију која је упућена Уставном суду БиХ а који је, што је свима познато, усмерен против Срба.

- Против судија Уставног суда БиХ поднећемо тужбе у земљама из којих долазе, јер је незапамћено у историји како се судије понашају према једном од конститувних народа и према Уставу БиХ - рекао је Додик.

Он је поновио да је ситуација у правосуђу БиХ катастрофална и да би појединци били задовољни када би неколико функционера из Српске било осуђено на вишегодишње затворске казне.

- Пример за то је икона у вези са којом се непрекидно води цела харанга, иако је не потражује Украјина. Постоји изјава из Агенције за координацију полицијских тијела БиХ, која је надлежна за сарадњу са Интерполом, да Интерпол нема података о потраживању иконе. Међутим, некима уопште ово није важно, и остали су нијеми на причу када је Фахрудин Радончић рекао да је амбасадор БиХ у Пакистану издао више од 3.000 лажних виза каки би људи могли ући у БиХ, а међу њима је било и безбедносно опасних - подсетио је Додик, констатујући да је тај података свима био неважан.

Он је рекао да из Украјине никада није добио одговор да ли траже икону, нити су достављени било какви подаци вези са њом.

- Уколико Украјина докаже да је тражила икону пре датума када сам имао састанак са министром спољних послова Русије Сергејом Лавровом, прихватићу да је предамо. Међутим, овде је само важно да будем нападнут, исто као и Драган Човић /лидер ХДЗ-а/ и његови сарадници. Све то довољно говори о правосуђу у БиХ - констатовао је Додик.

Говорећи о мигрантској кризи у БиХ, Додик је рекао да је разговарао са градоначелником Бихаћа Шухретом Фазлићем и да је сагласан са његовим ставовима који су рационални.

- ЕУ је полуприватној организацији за миграције доделила 75 милиона евра, а институцијама БиХ три милиона евра. Потпуно је нејсна ситуација, јер је очигледно да ће бити потребна истрага о злоупотреби средстава. Број миграната је смањен у БиХ и има их од шест до осам хиљада, јер је Председништво БиХ потписало са Пакистаном Споразум о реадмисији што ћемо урадити и са осталим земљама. Нећемо формрати мигрантске центре у Српској, иако је раније као министар у Савету министара Мирко Шаровић пристао да мигранти буду смјештени у Бањалуци, Бијељини и Трнову - подсетио је Додик.

Коментаришући одлуку Централне изборне комисије БиХ /ЦИК/ о поништавању избора у Добоју и Сребреници, Додик је оценио да је неприхватљиво да се ЦИК тако односи према изборима.

- ЦИК хоће да начини случајеве од Добоја и Сребренице за шта нема разлога. Ако мислите да идемо на нове изборе ићи ћемо, иако нема потребе, али све говори о односима и политичком дилу опозиције у Српској са Бакиром Изетбеговићем и Жељом Комшићем што показује да је ЦИК место малверзација, а не примене закона - закључио је Додик.

(Срна)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)