ЦЕО РЕГИОН ДА ПОЗАВИДИ: Изградња обалоутврде и шеталишта на левој обали Ибра у Краљеву

Г.Ћировић

27. 11. 2020. у 16:43

ЦЕО РЕГИОН ДА ПОЗАВИДИ: Изградња обалоутврде и шеталишта на левој обали Ибра у Краљеву

Фото: Г.Шљивић

УКОЛИКО се не деси нешто непредвиђено, Краљево ће на левој обали Ибра најкасније до краја 2022. године добити једно од најлепших и најдужих шеталишта уз реку, не само у Србији већ и у читавом региону, дугачко око 3,2 километра.

- Овај пројекат започет је 2010. године и у првој фази, до 2015., урађена је деоница у дужини од 1.200 метара, од Кајак клуба у центру града до такозваног „Старог Јасена“. Од 2016. године радила се друга деоница, а ако све буде текло према предвиђеној динамици очекујемо да ће за две године на левој обали Ибра бити завршено комплетно шеталиште до Шумарске школе у Чибуковцу. Биће то кеј за понос и уживање – каже Александар Несторовић, директор Јавног предузећа за уређење грађевинског земљишта у Краљеву.

Фото: Г.Шљивић

Користећи добре временске услове за ово доба године, тренутно су у току радови на деоници од укупно 730 метара. Радници краљевачког предузећа „Западна Морава“ постављају такозвани камени набачај за изградњу бедема, након чега следи изградња бехатон стазе, односно шеталишта, а потом уређење и осветљење.

- Ови радови имају вишеструки значај и за регулисање водотока Ибра кроз градску зону – додаје Несторовић. – Уређењем корита реке и изградњом обалоутврде спречава се веће и неконтролисано изливање, а зауставља се и појава клизишта која су претходних година задавала доста главобоље власницима кућа дуж Карађорђеве улице повише леве обале.

ДЕСНА ОБАЛА

У мају ове године већ је завршена пешачка стаза уз десну обалу, од старог моста до ушћа Рибнице у Ибар. Ова стаза, укупне дужине 1.220 метара, води до нове хале спортова и „ритејл“ тржног центра, а у свом завршном делу практично се рачва, па један део иде ка мосту преко Рибнице, а други део наставља бедемом ка тротоару код оближње бензинске пумпе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Zoran

27.11.2020. 17:45

А шта ћемо са левом обалом низводно од Кајак клуба,поред пијаце?Тамо да остане сметлиште?Слободно Краљево спустите на ушће Ибра у Мораву или да изаберемо градоначелника са те стране.Зар није тренд силаска града на реке?Зашто се онда занемарује ,,Рудо поље,,које није урбанизовано и у коме се гради како ко стигне.Нису формирани правци улица,инфраструктура када су људи са Космета дошли већ је неко дозволио изградњу солитера на обали Ибра од десетак спратова и затворио вентилацију града.Направљен је урбанистички хаос у најлепше формираном граду,где је максимална дозвољена спратност била приземље +спрат+поткровље а од празног поља где је само требало повући грађевинске линије улица како би се секле под правим углом(одлика Краљева)...

Steve

27.11.2020. 18:51

Kada ozidas reku ubijes zivot u njoj i dobijes otvorenu kanalizaciju. Zar nebi bilo lepse setati pored zive reke okruzene biljnim i zivotinjskim svetom i naravno vazduhom bogatim kiseonikom. Zaboravio sam to onda treba odrzavati i ne bacati otpad u reku a to je previse za ocekivati od NEKULTURNOG naroda koji samo umislja da je civilizovan.