ОБНОВА ЛАКША УЗ ОСИГУРАЊЕ: У Пиротском округу раде комисије та процену штете од недавних поплава

В. ЋИРИЋ

15. 01. 2021. у 15:57

ОБНОВА ЛАКША УЗ ОСИГУРАЊЕ: У Пиротском округу раде комисије та процену штете од недавних поплава

Фото: В. Ћирић

КОМИСИЈИ за проценту штете од минулих поплава у Димитровграду, до сада се јавило седамдесетак домаћинстава.

Како сазнајемо у локалној власти, највише их је из насеља Белеш, Градиња и Жељуше, где су причињене и највеће штете. Паралелно са општинском комисијом, поплављене обилазе и комисија "Дунав осигурања", јер је локална власт већ неколико година увела праксу да осигурава сва домаћинства на подручју општине.

Према речима Владице Димитрова, пресдедника општине, максимална премија по домаћинству је око 50.000 динара, тако да ће многима ово бити пресудна помоћ у санацији штета, а тамо где овај износ не покрива штету, локална власт ће покушати да помогне из свог буџета.

Од почетка наредне недеље, вероватно ће се стабилизовати и водоснабдевање пошто због мутноће вода из градског водовода тренутно није за пиће.

У Пироту су такође почеле да раде комисије које ће проценити несумњиво велику штету. Према још незваничним подацима, овде је у насељима Рогоз, Присјанско насеље и у делу Нове Мале поплављено око 500 подрума и гаража. Комплетна накнада штете иоз градског буџета неће бити могућа, али ће се, према речима Милоша Цолића, заменика градоначелника, помоћи тамо где су попављене просторије у којима се живи.

Отворен је и жиро рачун на који се може уплатити помоћ поплављенима, а реаговале су и хуманитарне организације. Ангажовани су сви радници "Комуналца" и "Водовода" који помажу око чишћења, а у току је набавка калорифера за исушивање зидова.

Житељи белопаланачких села Црвена река и Долац и насеља Мурица који су након поплавног таласа евакуисани у Избеглички камп Дивљана још су тамо, а комисије на терену утврђују штету на домаћинствима.

У иначе скромном општинском буџету у Паланци неће бити новца са све па ће се највероватније затражити помоћ Републике јер је у поменутим местима водена стихија ушла у више десетина приземних кућа у којима је оштећен намештај, одећа, зимница и све остало. Црвена река је минулих година у виша наврата била на удару водене стихије.

Речица Лужница која је изазвала проблеме у бабушничком крају, оштетила је више путева ка селима и регионални водовод од Љуберађе и Боњинца ка Нишу. На терену су такође комисије. У овој општини такође има штете на домаћинствима, али су оне мање у односу на остала места у округу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)