ИЗВРШИТЕЉИ ЈУРЕ ДУЖНИКЕ: Наплаћују 448.000.000 евра за тв претплату

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

27. 11. 2020. у 10:00 >> 12:10

ИЗВРШИТЕЉИ ЈУРЕ ДУЖНИКЕ: Наплаћују 448.000.000 евра за тв претплату

Први основни суд у Београду

ДЕСЕТИНЕ хиљада старих дуговања грађана које су судови проследили на наплату јавним извршитељима односи се на неплаћене рачуне за ТВ претплату. Како је, за "Новости", потврђено у РТС, укупна потраживања Јавног медијског сервиса по овом основу износе чак 52,9 милијарди динара, односно 448 милиона евра!

С обзиром на то да је, на пример, из државног буџета за РТС у 2019. години издвојено 2,1 милијарда динара, и да су сви њихови приходи - од маркетинга, ТВ таксе и из државне касе - у 2018. износили 11 милијарди, јасно је да би Јавни сервис скоро пет година могао да живи само од наплате ових дугова.

Извесно је да ће дужници ове износе, увећане за вишегодишњу затезну камату и трошкове, морати да плате, макар и принудно, јер Национална телевизија није одустала од потраживања.

- РТС није донео одлуку о отписивању дуговања за РТВ претплату. Просечно дуговањe по дужнику износи око 25.000 динара - поручују из националне телевизије.

Такође, подсећају да је Закон о радиодифузији, којим је била прописана обавеза плаћања РТВ претплате, важио све до 2014, када је донет Закон о јавним медијским сервисима. Он сада предвиђа плаћање таксе за јавни сервис, која се налази на рачунима за струју.

Првог јануара ове године, у складу са изменама Закона о извршењу и обезбеђењу, судови су почели да уступају извршитељима на стотине хиљада извршних предмета старијих од три године. Последњег дана јуна, према речима председника Врховног касационог суда Драгомира Милојевића, остало још око 460.000 случајева за прослеђивање, од којих 90 одсто у Београду. Милојевић ипак верује да неће сви они стићи дужницима на принудну наплату, јер и даље има непрегледаних фасцикли, некомплетних предмета, умрлих дужника, као и поверилаца који се нису благовремено определили да ли желе да им дуг наплати суд или извршитељ, па самим тим је њихово извршење обустављено.

Они које, ипак, чека наплата годинама неизмирених комуналних услуга, казни за паркинг или поменуте ТВ претплате, мораће да се припреме на повеће камате, јер су нека дуговања стара и по две и више деценија, па би некадашњи рачун од 3.000 или 5.000 динара могао да порасте на 30.000 или 50.000!

Пошто комунална потраживања застаревају за годину дана, да не би застарела, повериоци су сваке године подносили суду нов предлог за извршење. Неки су, ипак, сада одлучили да од принудног гоњења дужника одустану, па су ствар "елегантно" решили тако што извршитељима нису платили предујам. Сами тим, ови су извршења обуставили. Према Милојевићевим речима, разговор да се одустане од наплате дугова малих износа вођен је нпр. са београдским "Инфостаном" и "Паркинг сервисом". Таквог договора са РТС, међутим, нема.

Адвокати најављују да ће дужници узвратити контратужбама, за кршење права на суђење у разумном року и за незаконито поступање, уз постављање одштетних захтева.

ПРЕДЛОГ ЗА ОТПИС МАЛИХ ДУГОВАЊА

ПРЕДСЕДНИК ВКС Драгомир Милојевић најавио је предлог да се стари дугови малих износа отпишу. Како је навео, према ставу Европског суда за људска права у Стразбуру право на имовину није повређено уколико дуг не премашује 10 евра, а доста неплаћених комуналних дугова мање је од тог износа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (21)

Građanin bg

27.11.2020. 12:52

Ne znam kako narodu ugoditi.Neko plaća račune redovno i nena problem sa izvršietljima i ako svi teško izlazimo na kraj,dok neko to ne čini i onda mu krivi sud i izvršitelji.Svi su kritikovali godinama i decenijama rad sudova pa i izvršitelja u sudu a sada,kada su svi hteli izvršitelje sada opet kukaju.Ko nije platio dug mora da snosi posledice i da čeka izvršitelja da mu zakuca na vrata i plati sve troškove,jer je jasno da i izvršitelji imaju svoje troškove.I zašto novinari stalno ubiraju poene preko leđa izvršitelja i ako oni smao rade svoj posao po zakonu a ne postavljaju pitawnje zašto savesni moraju da plaćaju račune a ovi drugi ne pa ih sada uzimaju novinari u zaštitu i ako nemaju nikakvih argumenata.

lopovi

27.11.2020. 12:55

Naplacujete tv pretpaltu po brojilu a ne po tv uredjaju. tako svaka stala i poslovni objekat ima tv pretplatu a nema tv. dalje, ljudi koji ne gledaju tv isto placaju - jehovini svedoci, monasi po manastirima, slepi itd. Kradja i pljacka!

Denis

27.11.2020. 13:21

Da li iko u državi zna ili se samo svi prave blesavi, da račun stariji od godinu dana ako nije sudski potraživan, prema USTAVU REPUBLIKE SRBIJE, KOJI JE INAČE DALEKO IZNAD PARLAMENTA I PREDSEDNIKA, zastareva i niko nema prava da ga potražuje. Postoje i međunarodni sudovi, koji rešavaju ovakve stvari sa ekstremno velikim kaznama i kamatama za države i pojedine političare koji prave svoje zakone i obmanjuju narod! Gde su sada advokati koji su kod štrajka tvrdili da su na strani naroda, zašto ćute!?

ljiljana

27.11.2020. 14:20

Redovno plaćam pretplatu na dva mesta. Pa tako to znači da moja jedna polovina živi u jednom gradu i gleda TV a druga polovina u drugom gradu. To je toliko nelogično i nenormalno a naravno svojstveno ovoj državi. Ova vlast je pre dolaska na vlast rekla da neće biti Tv pretplate. Baš sramota

Dule

27.11.2020. 16:51

Одавно не гледам РТС. То је дно од програма. Своје лоше пословање сада желе да наплате од овог напаћеног народа. Срамота. Питам се само колико ће овај народ трпети овај казамат?

višeodpolabacišuvodu

28.11.2020. 18:32

akoplaćam pretplatu a nemam kablovsku zasto onda od dostuonih 19 kanala na dva idu rijalitiji na trećem kamera mna četvrtom samo novokomponovana muzika na petom jedan film po mesec dana u krugna sestom sat Backa Palanka na sedmom Informacije na osmom (deveti) ono o magnezijumu satlno a na ostalil teror Delimano Dormeo i ko zna sta vec u krig izmedju serija koje se ponavljaju po 50. ti pu svake godine pojednom (domace) Gledam samoMućke , jutarnji program Andriju Milosevica vesti i ništa više . Često u bego od ničega na tv gledam madjarski program i ako ni reč ne razumem.Puno kanala ali sve šuplje.Najolji je onaj strat za struju 500 din bez ijednog kw.Jos za to ako ne platiš mogu da ti fenduju kuću. Za ništa .