НАУЧНИЦИ УТВРДИЛИ: Ако имате ову крвну групу, заштићенији сте од короне

Танјуг

27. 11. 2020. у 22:40

НАУЧНИЦИ УТВРДИЛИ: Ако имате ову крвну групу, заштићенији сте од короне

Фото П. Милошевић

НЕКЕ од најновијих научних студија о корона вирусу и напорима да се пронађу лекови и вакцине ковид-19 сада су познате широј јавности.

Ројтерс преноси да велика студија која је рађена у Канади нуди доказе да људи који имају нулту крвну групу или су Рх негативни у мањем су ризику да оболе од корона вируса.

Од 225.556 Канађана који су тестирани на вирус, они са нултом крвном групом били су у 13 одсто мањем ризику да оболе од тешког облика ковида у односу на оне са другим крвним групама, наводи часопис "Аналс оф Интернал Медисин".

Људи било које крвне групе који су Рх-негативни такође су били донекле заштићени, посебно ако су имали нулту негативну крвну групу.

Особе с ниским нивоом витамина Д у већем су ризику да оболе озбиљније од Цовида19, али с друге стране високи нивои витамина Д не решавају проблем. Повећавање нивоа витамина Д код критично болесних пацијената, наиме, није скратило боравак у болници нити смањило шансе за премештај на интензивну негу, стављање на респиратор или смрт, утврдили су лекари у Бразилу.

Они који су прележали ковид-19 имају користи од кућне здравствене помоћи након отпуштања из болнице, показују нови подаци.

Научници са Универзитета у Пенсилванији и Универзитета Виланова проучавали су 1.409 пацијената који су имали кућну здравствену заштиту, а од којих је готово половина била млађа од 65 година.

Када су отпуштени, 80 одсто је и даље било без даха, већина је пријавила анксиозност или конфузију, а више од 80 одсто је било у таквом стању да им је неопходна била помоћ при ходању, облачењу и купању. Али, након отприлике 32 дана кућне здравствене помоћи 94 одсто више није имало потребе за њом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)