ГОЈКОВИЋ НАЈАВИО: Имунизација кинеском вакцином можда већ у недељу

Novosti online

15. 01. 2021. у 15:30

ГОЈКОВИЋ НАЈАВИО: Имунизација кинеском вакцином можда већ у недељу

Зоран Гојковић / Фото Танјуг

ПОКРАЈИНСКИ секретар за здравство Зоран Гојковић рекао је да очекује да ће, ако кинеска вакцина, која треба сутра да стигне у Србију, буде прошла све прагове до коначне дозволе за употребе, кренути вакцинација грађана тим цепивом у недељу или понедељак, који то желе.

Подсетио је да је у августу започета процедура везана за анализу да ли та вакцина задовољава све стандарде везано за законе Србије, који су у стриктној вези са европским.

Гојковић је, на конфренецији за штампу, указао да је то трећа вакцина у Србији.

-Србија је једина држава која је у кратком року успела да од три произвођача набави три вакцине. То је велики успех наше земље - нагласио је он.

Иза тога, каже, стоји пуно рада и труда, као што стојии иза организације вакцинације.

Истакао је да је уложено много труда да се не догоде пропусти у вакцинацији, као што су се дешавали у неким другим земљама, као што су пад система заказивања, неадекватна апликација вакцине.

Он додаје да је и наш здравствени систем први пут суочен са оваквом ситуацијом.


"Имамо обећање Фајзера да ће испоштовати договоре"

Др Зоран Гојковић изјавио је да је све што је договорено са Фајзером по питању вакцина, до сада и испоштовано, те да Србија има обећање те компаније да ће и на даље све што је договорено бити и испоштовано.

Он је то рекао на питање у вези са информацијом да ће компанија Фајзер привремено смањити испоруке вакцине против корона вируса за Европу, док не повећа капацитет производње.

Гојковић је рекао да је Србија једна од првих пет земаља која је са Фајзером склопила договор и да је, за сада, све што је договорено у потпуности испоштовано, са обе стране.

-Надамо се ће се то наставити као што смо се договорили. Велики су притисци на све произвођаче, јер вакцина нема довољно за цео свет, Надам се да ћемо успешну сарадњу са Фајзером наставити и на даље. Имамо обећање људи из компаније да ће све што смо се договорили у потпуности бити испоштовано - рекао је Гојковић.

 

Фајзерова има трајну дозволу, руска привремену, кинеска у процедури

Зоран Гојковић изјавио је данас да је "фајзерова вакцина" добила трајну дозволу у Србији, руска "Спутњик V" је добила привремену дозволу, и у току је поступак за добијање трајне дозволе.

За кинеску вакцину ће уследити исти поступак, најпре ће добити привремену дозволу за увоз, а након тога и трајну, додао је Гојковић.

Гојковић је објаснио да се прво издаје привремена увозна дозвола и да се након тога иде у нови поступак који ради Агенција за лекове и након утврђивања чињеница да је вакцина у потпуности исправна и сигурна даје се трајна дозвола.

Наводећи да је већи број увежених Фајзерових вакцина него што је вакцинисано људи, Гојковић је казао да се ради о једној врсти опреза, јер су, каже, у почетку желели да ревакцине буду из исте серије.

-Закључак радне групе и Министарства здравља је да се сви који се вакцинишу ревакцинису са истом серијом. То не значи да је небезбедно да се ревакцинише са другом, али смо желели да максимално осигурамо оне који су се вакцинисали - рекао је Гојковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)