ПАДАЈУ РАТЕ ЗА КРЕДИТЕ: Стопа еурибора никад нижа, а ево до када ће грађани мање плаћати на месечном нивоу

Novosti online

14. 01. 2021. у 17:17

ПАДАЈУ РАТЕ ЗА КРЕДИТЕ: Стопа еурибора никад нижа, а ево до када ће грађани мање плаћати на месечном нивоу

Фото Н. Фифић

НОВА рата за кредит могла би ускоро да буде мања за који евро јер је стопа еурибора, односно европске камате која утиче на цену задужења у Србији, пала на -0,5 посто.

Процењује се да ће се овакав тренд задржати до краја године, што значи да се месечне обавезе дужника могу додатно умањити.

Ово тим пре јер је већина задужења у Србији везана за Еурибор, па што је мања његова вредност, односно маржа, камата коју плаћа дужник је нижа. То није неко значајније умањење и зависи и од висине кредита, броја отплаћених рата, али начелно месечна рата од 300 евра могла би да се смањи за три до четири евра. То је важна чињеница јер се за разлику од ранијих година бар драстично не увећава. Поређења ради, пре десет година еурибор је био и већи од 4,5 процената, због чега се дешавало да иста ова рата од 300 евра скочи на месечном нивоу и за 60-70 евра.

Такво искуство је имала Беогађанка Мирјана Г. (50), која је на својој кожи осетила како то изгледа када еурибор расте.

- Подигла сам стамбени кредит почетком 2008. године. У тој години се дешавало да еурибор оде и на плус 4,7 одсто па је моја рата од 300 евра скакала и за 80 евра због камате. Последњих година је ситуација мирнија и нема таквих турбуленција, односно рате се смањују јер не расте камата, која је варијабилна јер је повезана са еурибором - истиче она.

Ипак, стручњаци кажу да нема разлога за страх дужника јер повратак еурибора на старе високе вредности неће бити тако брзо, односно док се бар делимично не отклоне последице пандемије вирусом корона. По њиховом мишљењу еурибор ће постепено почети да расте тек када се заврши актуелна криза и њене последице, односно када се економија опорави и порасте тражња за новцем. Тога сада нема, а према проценама које су се појавиле, пад еурибора задржаће се све до краја 2021. године, када би требало да износи око -0,550 одсто.

Из Удружења банака Србије кажу да смањење еурибора генерално позитивно делује на дужнике.

- Смањење еурибора на -0,5 одсто донеће смањење рата кредита за клијенте који су подигли кредите везане за евро са променљивом каматном стопом која је везана за еурибор. Колико ће износити то смањење зависи од висине кредита, од дужине отплате, броја отплаћених рата, тако да се не може дати јединствени одговор колико ће клијенти имати користи од промене висине еурибора. И процена будућег кретања еурибора је незахвална, јер зависи од много фактора. Према очекивањима банкара у Европској унији, целе ове године вредност еурибора могла би да остане око -0,5, а пројекције су базиране на мерама ЕЦБ за подршку ликвидности које су продужене до марта 2022, у износу који је повећан на 1.850 милијарди евра укупно - кажу у Удружењу банака Србије.

И поред рекордно ниске каматне стопе за кредите који се усклађују са кретањем вредности еурибора, неколико банака не очекују да ће тражња бити већа.

- Свако смањење цена кредита има позитиван утицај на тражњу, али поред цене и други економски и друштвени фактори утичу на појачан или смањен интерес за банкарске кредите. Међутим, сада не очекујемо неко знатно повећање тражње за кредитима за физичка лица имајући у виду тренутну ситуацију са пандемијом вируса ковид 19. Што се тиче сегмента малих и средњих предузећа, и ту није у последње време забележена већа потражња - наводе банкари. Иначе, пад европске каматне стопе еурибор у негативну зону, иако је то на краће стазе повољније за дужнике, ипак значи да са економским токовима нешто озбиљно није у реду, као и да тржишта очекују пад цена односно дефлацију. Зато није природно ни пожељно за економију да каматне стопе за новац буду негативне јер то указује да постоји смањено интересовање и инвестициона активност на тржишту.

Прогнозе европских банака о кретању Еурибора у 2021. години

0,495% за јануар

0,516% за мај
0,553% за август
0,550% за децембар

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)