НЕ ОДУСТАЈУ ОД ШТРАЈКА: У фабрици "Фијат ластик" у Крагујевцу незадовољни изменама правилника о раду

Е. Б. Т.

15. 01. 2021. у 06:40

НЕ ОДУСТАЈУ ОД ШТРАЈКА: У фабрици Фијат ластик у Крагујевцу незадовољни изменама правилника о раду

Фото Приватна архива

ЗАПОСЛЕНИ у фабрици "Фијат пластик" у Крагујевцу настављају данас једносатни штрајк упозорења, који су започели пре три дана, због најављеног смањења принадлежности, које, како истичу, угрожава њихову егзистенцију.

Зоран Миљковић из Самосталног синдиката "Фијат пластик" каже за "Новости" да у прекиду рада учествују готово сви радници тражећи да им се врати оно што им је одузето изменом Правилника о раду. Он истиче да пословодство још увек не жели да преговара, и најављује да су спремни да штрајкују до испуњења захтева.

- Само су нам регрес смањили више него дупло, а тиме и просек плате која се рачуна у 12 последњих месечних примања - објашњава Миљковић. - Ми не можемо да пређемо преко тога да нам узимају хлеб из уста у овом тешком периоду када радници имају проблема са егзистенцијом.

Он наводи да је "Фијат" добио прошле године помоћ државе за све запослене у виду минималца, за пет месеци, као и да се све што произведу одмах прода. До промене

ЗАХТЕВИ

РАДНИЦИ који штрајкују од пословодства захтевају исплату регреса у вредности просечне зараде у Србији, исплату топлог оброка од 20 одсто просечне зараде, исплату нерадних дана у износу од 65 одсто основне зараде, исплату минулог рада од 0,5 процената по години радног стажа и исплату за рад на државни празник од 120 одсто преко основне зараде.

Правилника о раду дошло је након што су радници одбили да потпишу нови Колективни уговор не прихвататајући, како каже, измене које се односе на умањење њихових права.

- Ту је била и ставка да се одричемо права на штрајк које нам је гарантовано Уставом - каже Миљковић. - Онда је послодавац једнострано променио Правилник о раду, а да нас није ни обавестио, а то је дужан да уради, јер смо ми репрезентативни синдикат. Једночасовни прекид рада настављамо у петак и сваког радног дана у "Фијату" ћемо штрајковати док не буду испуњени наши захтеви.

У компанији "Фијат Крајслер аутомобили Србија", која је власник "Фијат пластика", нису хтели да коментаришу актуелну ситуацију. Та фабрика производи делове за модел "Фијат 500Л" и елементе по поруџбини за друге аутомобиле. Према незваничним информацијама запослени у "Фијат пластику", када се не ради пун месец, плата се креће између 35 и 40 хиљада динара, а када се ради пун месец плата је 40-44 хиљаде динара. То варирање, које се креће и до 10 хиљада, што је већ постало уобичајено, већ је превелики удар на кућни буџет радника, чак и без актуелног смањења зараде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

bager

15.01.2021. 07:48

Topli obrok ,participacija za isti se placa samo za dane radne a ne i kad je neko na bolovanju ,godisnjem,visina placanja je u skladu sa cenom prosecnog rucka,,,za rad na drzavne praznike je uvek bilo pa i na Zapadu 100 % ( duplo ) placeno vreme rad po satu,,nesto sete pomesali loncice,,Fijat- Chrysler se spaja sa corporacijom Renault a ovi pak sa Peugeot-Citroen,,tako da u mega korporaciji Fijat Kragujevac sa problemima ne predstavlja nista znacajno,,ocas se mogu iseliti iz Srbije,,nego ajde vi ko znate diplomatski da razgovarate umesto pretnji , pokusajte da se dogovorite na pristojan nacin,i onako ste puno puta bili placeni a ne radite ,,