ЈЕЗИВЕ РЕЧИ НА СУЂЕЊУ ОПТУЖЕНОГ ЗА УБИСТВО ВИНКЕ: Син жртве све слушао, па тражио доживотну робију

Ј. ЋОСИН

15. 01. 2021. у 13:31

ЈЕЗИВЕ РЕЧИ НА СУЂЕЊУ ОПТУЖЕНОГ ЗА УБИСТВО ВИНКЕ: Син жртве све слушао, па тражио доживотну робију

Фото: Ј. Ћ.

БОБАН Стојановић из сокобањског села Раденковац, син шездесетдеветогодишње Винке коју је 7. маја 2020. године у њеној кући свирепо убио његов пријатељ Синиша Бранковић (51), затражио је данас од Вишег суда у Нишу да му се изрекне казна доживотне робије.

Признајем да сам убио комшиницу Винку Стојановић (69), не могу да порекнем, изјавио је у петак на главном претресу пред Вишим судом у Нишу Синиша Бранковић (51) из села Раденковац код Сокобање, који се терети да је овај свирепи злочин починио 7. маја 2020. године у кући покојне, усмртивши је из безобзирне освете зато што га је наводно пријавила за крађу шуме, због чега се против њега води поступак пред алексиначким Основним судом. 

Он је, како је установљено, након расправе са жртвом, дохватио кухињски нож чија је оштрица била дужине 12.5 центиметара и нанео јој девет убода ножем у главу и врат, као и ране по рукама, ударао је чашом, а затим јој увртао врат све док није наступила смрт. Синиша је на саслушању пред судом признао злочин, осим што је оспорио да је старици завртао врат.

Фото: Ј. Ћ.

- Тог дана сам отишао код Винке да садимо пасуљ и да им очистим собу, јер смо се помагали, требали су за тај посао и да ми плати. Бобан је отишао у Сокобању послом, па сам његову мајку затекао саму. Пре две године она ме тужила за неку шуму иако није њена, па смо се тог дана око тога посвађали. Попили смо по две – три ракије, а око 22 сата опет смо се око тога дохватили. Она ми је казала да сам пијана стока, што ме је много увредило. Узео сам нож који ми се нашао при руци и почео да је ударам њиме у пределу врата док је седела на кревету, па сам дохватио стаклену чашу и ударао је по глави. Она се бранила, али је била слабија од мене. Када је престала да се помера, окренуо сам је на стомак. Не знам зашто сам то учинио, нисам према њој имао неке сексуалне намере.

Отишао сам кући да спавам, а ујутро сам побегао. Не знам зашто сам то урадио, једноставно се десило. Немам друго шта да кажем, тако је било, не могу да порекнем, али јој нисам увртао главу, није за тим било потребе. Једино кад сам је окретао, ако сам јој тада уврнуо врат – истакао је додавши да је импулсивно реаговао јер је био увређен, те да није имао намеру да Винку убије.

- Судија Мирко Драшковић, предочио је Синиши једну од фотографија за увиђаја и упитао га због чега је старица затечена са подигнутом сукњом и спуштеним доњим вешом окренута на стомак је Бранковић признао да ју је окренуо у тај положај, али да не зна ко јој је скинуо сукњу и веш – тврдио је Бранковић пред судом.

У петак је на суђењу саслушана и вештак психолог Емилија Николић која је објаснила да Бранковић није психопата, али да је услед дугогодишње злоупотребе алкохола код њега дошло до губитка контролних механизама. 

- Уследило је све веће социјално пропадање и морално осујећење. Способан је да осећа сажаљење и има осећај гриже савести али је алкохолни зависник што је довело до промене у његовој личности – објаснила је судски вештак.

Саслушан је и др Миодраг Здравковић, вештак из Завода за судску медицину који је радио обдуцкију Винкиног тела, а који је на питање судије Мирка Драшковића да објасни каквог су интензитета били болови које је старица трпела, рекао да су они били изузетно јаки, с обзиром да су наношени ножем по глави и врату, да је старица била свесна јер постоје и одбрамбене ране.

Винкин син Бобан видно узбуђен слушао је детаље мајчиног страдања, и за свог некадашњег пријатеља затражио доживотну казну. 

- Отац га је истерао из куће због пијанства, па смо га ми прихватили, са мном је спавао у кревету... Није тачно да га је моја мајка пријавила што је посекао дрва. То се десило још 2018. године, он се и даље дружио са нама, никада није показивао да је на мајку био љут.

Моја мајка са њим није имала никакав емотиван однос да би то био разлог да је нападне, заиста не знам шта га је снашло. Шта год било, он не сме да се поново нађе на слободи. Насилници који силују и убијају не смеју да имају право на то – казао је Стојановић.

Суђење се наставља 8. фебруара изношењем завршних речи оптужбе и одбране.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)