МИЛЕНА ИВАНОВИЋ: Тражићу све папире из тужилаштва! Директније ћу се укључити у истрагу

В. М. - Д. З.

15. 01. 2021. у 09:00

МИЛЕНА ИВАНОВИЋ: Тражићу све папире из тужилаштва! Директније ћу се укључити у истрагу

Фото Танјуг

И ТРЕЋА годишњица убиства Оливера Ивановића сутра ће бити обележена без сазнања о извршиоцима и налогодавцима атентата.

Оснивач ГИ СДП и један од лидера Срба са Косова убијен је 16. јануара 2018. испред своје канцеларије. Истрага коју воде власти у Приштини, упркос неким хапшењима и покретању поступка, није дала никакве резултате. Истрага је покренута и у Београду, али Приштина све време одбија сарадњу и не доставља тражене доказе српским истражним органима.

Уочи годишњице Оливерова удовица Милена Поповић Ивановић каже, за "Новости", да не губи наду и најављује да ће убудуће бити директније укључена у процес откривања починилаца:

- У мом животу сада је најважнији циљ да буду пронађени налогодавци и извршиоци Оливеровог убиства. Овластила сам адвоката да прати процес у Приштини. Тражићемо да нам тужилаштво достави сву документацију о предмету, а присуствоваћу и првом следећем рочишту. Надам се да ћемо сви ми, који смо Оливера волели и познавали, учинити све што можемо да његове убице буду откривене.

Фото Танјуг

Према незваничним информацијама, државни органи Србије имају индиције, па чак и фотографије које указују на особу која би могла да буде непосредни извршилац и раде на прикупљању доказа. У јавности се више пута помињала могућа умешаност Фљорима Ејупија и Лирима Зеке, који су у време атентата били у Косовској Митровици. Питање њихове повезаности са убиством Ивановића прошле године поставио је и председник Александар Вучић.

ЕНИГМА И даље се не зна ко је извршио атентат, Фото АП

Фото И. Радуловић

Ејупи, који је према информацијама наших служби, уочи атентата дошао на КиМ из Немачке, познат је као "бомбаш из Подујева". Он је био осумњичен за постављање бомбе под аутобус "Ниш експреса" 2001, када је погинуло 12, а рањено 43 Срба. Иако је ухапшен на основу ДНК трагова, мистериозно је побегао из базе "Бондстил".

За Лирима Зеку везује се читав низ криминалних активности - од шверца дроге, преко фалсификовања докумената, до кријумчарења оружја, убиства и силовања. Због дроге је у Немачкој био осуђен на седам година, али је успео да побегне.

ДНЕВНИЦИ У "АДЛИГАТУ"

КЊИГЕ и лични предмети Оливера Ивановића биће убудуће саставни део фонда Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу "Адлигат".  Милена Поповић Ивановић поклонила је "Адлигату" збирку предмета из његове заоставштине. Збирка ће бити чувана као јединствена целина, а биће потписан уговор којим се "Адлигату" поклањају Ивановићева библиотека, архива и свеске са његовим белешкама и дневницима.

- Жеља "Адлигата" је да се сачува драгоцена документација и други предмети који могу бити од важности - каже Виктор Лазић, председник "Адлигата", и истиче да је Ивановића и лично познавао, као и да је он, у више прилика, на коректан начин помагао колегама, али и непознатим људима.В. Ц. С.

С друге стране, косовско тужилаштво написало је конфузну оптужницу против групе Срба наводно умешане у убиство Ивановића. Према тој оптужници, групу наводно предводи Милан Радојичић, који, међутим, није за то и оптужен. У тексту оптужнице, који је три пута мењан, помешани су наводи о убиству са оптужбама за организовани криминал. Оптуженима се на терет ставља прикривање доказа и помагање, али не и само убиство. Само суђење никако да се помакне са почетка, а недавно је одложено друго рочиште по новој, трећој по реду оптужници. Међу контроверзама које прате приштинску истрагу и оптужнице јесу и оптужбе против Ивановићеве блиске сараднице Силване Арсовић, која је најпре оптужена за помагање убицама јер је, наводно, искључила камере. До треће верзије оптужнице Арсовићева је оптужена за саизвршилаштво.

- Срамота је што се после три године од убиства суђење враћа на почетак, а посебан акценат оптужнице се ставља на Силвану Арсовић, прву и најоданију сарадницу коју је покојни Оливер имао. Иако немају ни једног јединог доказа, косовско правосуђе је терети за учешће у убиству, што оставља последице на здравствено стање ове самохране мајке, која ће, доказати невиност - каже Ксенија Божовић из ГИ СДП.

Једна од кључних неразјашњених ствари у истрази јесте питање ко је, када и како искључио камере на просторијама ГИ СДП које би снимиле убице. Такође, Београд никад није добио снимке силуета атентатора, које наводно Приштина има, као ни ДНК трагове и анализе. Нису достављене ни чауре, већ само њихове реплике, као ни сателитски снимци, за које се тврди да су неупотребљиви, иако је тог дана било ведро.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Marija

15.01.2021. 17:59

Slabo se udovica trudi iako je usla u politiku pa joj je lakse nego nekom obicnom gradjaninu.Ali kako znamo pok, Oliver ima krvne srodnike koji uporno rade na pronalazenju izvrsioca zlocina. Licno vise verujem njima jer ...krv nije voda... i ne menja se ni za sta na svetu.