ИЗАЗИВАЈУ БЕОГРАД ДА ПОНИШТИ "БРИСЕЛ": Забрана директору канцеларије за КиМ да уђе у покрајину наставак плана

Д. М. - Д. З.

15. 01. 2021. у 08:00

ИЗАЗИВАЈУ БЕОГРАД ДА ПОНИШТИ  БРИСЕЛ: Забрана директору канцеларије за КиМ да уђе у покрајину наставак плана

Фото Танјуг

ПРИШТИНА наставља са својим добро опробаним рецептом дизања тензија у покрајини и минирањем дијалога са Београдом на сваки начин.

Тако су привремене тамошње институције забраниле улазак на Косово и Метохију Петру Петковићу, директору Канцеларије за КиМ, који је требало да обиђе домаћинства угрожена поплавама и донесе им помоћ. А како би ова "игра живаца", од које албански лидери очигледно не одустају, била још затегнутија забрана посете донета је јуче два сата после поноћи, односно по уласку у српску Нову годину.

Српска листа најоштрије је осудила ову одлуку и затражила од Европске уније да хитно реагује на флагрантно кршење Бриселског споразума, али и европских тековина о слободи кретања.

За представнике Срба нема дилеме - у Приштини играју неке политичке игре зарад стицања поена у предизборној кампањи. Петковић каже да су и пред ове изборе Срби поново мете:

- Поступак албанских политичара говори да им је политички маркетинг важнији од живота и безбедности људи. ЕУ није у стању да обезбеди поштовање постигнутих споразума, међу којима је и онај о слободи кретања. Не желимо да на било који начин учествујемо у појачавању тензија у покрајини, јер се таква атмосфера увек прелије преко леђа нашег народа, али у једно сви могу да буду уверени - нико не може да нас заустави да му помогнемо.

ЕУ: ПОСЕТА БИЛА НАЈАВЉЕНА

ПОРТПАРОЛ ЕУ Петер Стано каже да је Петковићева посета Косову најављена на "одговарајући начин, у складу са модалитетима које су договориле обе стране". Он је за Тајнуг изјавио да посете обе стране морају да се одвијају у духу који доприноси нормализацији односа Београда и Приштине:

Фото Твитер

- ЕУ очекује да се поштују и примењују сви споразуми постигнути у дијалогу, ком посредује Унија, укључујући и о посетама званичника. Стране су се договориле о јасним модалитетима за спровођење посета и тај споразум не треба политизовати.

Последњи потез Приштине део је очигледне стратегије коју спроводе уз здушну помоћ промотера косовске независности, а која за циљ има да Србија одустане од Бриселског споразума. Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да Албанци саботирају процес преговора и изазивају ексцесне ситуације, јер евидентно желе да покажу Београду да је немоћан и да они контролишу стање на терену на Косову:

Петар Петковић, Фото Танјуг

- За власти у Приштини не постоје ни хуманитарне, ни људске ситуације, већ је све политика, а Запад очигледно није спреман да натера Албанце да се понашају цивилизовано.

ЛИЦЕМЕРНА ОПРАВДАЊА

ВРШИЛАЦ дужности министра спољних послова Мељиза Харадинај-Стубла објавила је на "Фејсбуку" да је Петковићу забрањен улазак на Косово зато што се "Србија и даље понаша десктруктивно и крши споразуме из Вашингтона и Брисела".

Ову лицемерну аргументацију, између осталог, демантује и то да Приштина упорно спушта рампу за долазак бројник званичника из Београда, иако је то у директној супротности са договорима у Бриселу. Такође, Србија је испунила све обавезе из Бриселског споразума, а Приштина није једину - да формира ЗСО.

Да је циљ Албанаца рушење Бриселског споразума практично је потврдио и одлазећи премијер институција у Приштини Авдулах Хоти, који је рекао да неће бити формирана Заједница српских општина са извршним овлашћењима и поново затражио међусобно признавање Србије и Косова.

Иначе, стални известилац за КиМ у Европском парламенту Виола фон Крамон, која је Вашингтонски споразум прогласила "мртвим словом на папиру", јуче је изјавила да је Косово последњих година доживело озбиљну политичку нестабилност.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)