SEĆAMO SE SVIH MUČENIKA: Pomen stradalnicima “Oluje” u Ostrogu

V. K.

05. 08. 2020. u 17:14

Srpski nacionalni savet Crne Gore, uz blagoslov mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, povodom dvadeset i pet godina od zločinačke akcije „Oluja“, organizovao je pomen za više hiljada nevino stradalih žrtava sa područja Severne Dalmacije, Like, Korduna i Banije.

СЕЋАМО СЕ СВИХ МУЧЕНИКА: Помен страдалницима “Олује” у Острогу

Foto Srpski nacionalni savjet Crne Gore

Pomen je, uz poštovanje svih propisanih mera Nacionalnog koordinacionog tela, održan u Gornjem manastiru Ostrog, a pored organizatora, prisustvovao mu je i amdasardor Srbije u Crnoj Gori dr Vladimir Božović, kao i jedan broj Srba iz Krajine koji su se 1995. godine doselili u Crnu Goru.

Pomen postradalim Srbima iz Krajine služio je jeromonah Vladimir Palibrk, koji je kazao da je progonstvo radi Hrista Boga trpio i Sveti Vasilije, ali ga je Bog nagradio zbog njegovog trpljenja.

- Uzneli smo naše molitve preko Svetog Vasilija za one koji su nevino postradali u Krajini. Oni se sada nalaze u Carstvu nebeskom, raduju se i mole se za nas, videći nas sabrane oko imena Božijeg i ove svetinje. Od Boga i od hrišćanstva smo naučili da ne budemo zlotvori, da ne proganjamo ljude, da ne gonimo bližnje. A nama, hrišćanima, svaki čovek je bližnji - kazao je jeromonah Palibrk.

Predsednik Srpskog nacionalnog saveta dr Momčilo Vuksanović je rekao da je ova organizacija zbog novonastale situacije u regionu, i nemogućnosti da zajedno sa svojim sunarodnicima obeleži ovaj datum, odlučila da organizuje pomen u manastiru Ostrog i na taj način se seti svih stradalih Srba iz Krajine.

Foto Srpski nacionalni savjet Crne Gore

- Možda nas je i sam Sveti Vasilije Ostroški pozvao da ovde pomenemo sve mučenike koji su stradali potpuno nevini, da ovde obeležimo taj datum koji je za sve nas bio veoma neprijatan. Mi taj zločin pamtimo i verujemo da će ovo sabranje postati tradicionalno, da ćemo se ovde okupljati da uvek pomenemo i setimo se ovih mučenika. Ovde smo da kažemo da je Crna Gora bila srpska država i da je još uvek i država srpskog naroda. Za nas Srbi, ma gde živeli na zemaljskom šaru, nikada neće biti stranci, i to treba da znaju svi, i oni koji vode Crnu Goru i oni koji vode srpski narod - kazao je Vuksanović.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori dr Vladimir Božović je istakao da je na pomen došao kako bi izrazio svoju molitvu za svu nevino pobijenu decu i nejač u zločinačkoj akciji “Oluja”.

- Srpski narod je Hristov narod, narod svetosavski, koji je uvek bio na putu ljubavi sve od svetoga kosovskoga mučenika cara Lazara. Mi ćemo se kao hrišćanski narod, sabran u ovoj svetinji, uvek sećati mučeničkog stradanja Srba iz Krajine, i uvek pozivati na praštanje, ali istovremeno ne smemo i ne možemo da zaboravimo - kazao je ambasador Božović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri