NI POSLA - NI PLATA: Osam meseci nema proizvodnje, duguju im zarade od oktobra 2019.

V. KADIĆ

08. 08. 2020. u 11:10

STROJEVI u nekada prestižnoj nikšićkoj firmi "Metalac Termohem" od decembra prošle godine nisu u funkciji, jer 110 zaposlenih nema posla! Uzalud obećanja vlasnika i nadležnih u opštini i državnim službama da će proizvodnja oživeti, ali dođe i avgust, a od posla - ništa.

НИ ПОСЛА - НИ ПЛАТА: Осам месеци нема производње, дугују им зараде од октобра 2019.

Foto V. kadić

Ogorčeni radnici juče su se još jednom okupili ispred fabričke kapije najavljujući radikalizaciju protesta. Radnicima se duguje trećina oktobarske, novembarska, decembarska i januarska plata, a kako navode, radni staž im nije povezan od maja prošle godine. Račun fabrike je blokiran od oktobra 2019. na iznos od oko 120.000 evra. Blokada je stigla i od Opštine Nikšić zbog poreskog duga od 50.000, da bi potom stavili hipoteku na zemlju i pojedine objekte u fabričkom krugu.

- U fabriku nismo kročili od 27. decembra! I evo dođe i osmi mesec, a nikakvih pomaka nema. Ostali smo na onome kada smo poslednji put izašli iz firme. Iako nam je vlasnik ostao dužan tri ili četiri plate, niko nam se nije obratio povodom tog problema. Sastanci koji su održani takođe nisu urodili plodom, počev od gradonačelnika koji je pre mesec dana rekao da se jedan deo uhlebio u Aluminijumski kombinat a drugi radi privatno. Ali sve je to kratkog daha - kaže Radisav Bulatović, radnik "Metalca". -

STEČAJ?

U SLUČAJU da se u "Metalac" uvede stečaj, to će biti treći u proteklih 16 godina. I u tome bi Nikšićani bili rekorderi. "Metalac" je bio zatvoren do avgusta 2016. godine, kada je fabriku kupila češka kompanija "Termohem", oživela proizvodnju, izašla na evropsko tržište sa kvalitetnim proizvodom i onda - stala.

Očigledno je da jedino živimo u lažnim obećanjima. Pominjala nas je ministarka ekonomije Dragica Sekulić u Skupštini Crne Gore, govoreći da radnici "Metalca" mogu firmu da gurnu u stečaj! Zaista ne znam kako to mi moženo stečaj da uvedemo. Sličnog stava je i njegov kolega Niko Ćetković, koji kaže, da radnici ne traže ničiju milostinju, već jedino ono što im pripada i što su poštenim radom zaradili.

- Mesecima se nadamo, čekamo ispunjenje obećanja počev od gradonačelnika pa do ministarstava ekonomije, rada, koji su prebacivali odgovornost sa jednih na druge, i tako sve do potpredsednika Vlade Milutina Simovića. I svi su nas prevarili - ističe Ćetković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba