DOŠLI SU DA OBIĐU OČEV GROB I OSTALI U ŠOKU: Kome smeta krst na grobu nikšićkog pravoslavca?!

V. K.

27. 08. 2020. u 08:18

KRST sa groba Rajza Adžovića (74), nikšićkog Roma koji je sahranjen pre tri dana, nestao je tokom noći.

ДОШЛИ СУ ДА ОБИЂУ ОЧЕВ ГРОБ И ОСТАЛИ У ШОКУ: Коме смета крст на гробу никшићког православца?!

Foto: Privatna arhiva

 Ko je odneo pravoslavno znamenje zasada se ne zna, a ceo slučaj policiji je prijavila ogorčena porodica.

- Kada su došli sin i ćerka da obiđu očev grob bili su u šoku jer na njemu nije bilo krsta. Tri dana traje naša borba da ga postavimo, ali kao što smo videli, i za vreme sahrane on je smetao našim komšijama muslimanima i Albancima. Rajzo se rodio u Nikšiću, tu je ostario i umro i mi nećemo dozvoliti da bilo ko u pravoslavnoj Crnoj Gori nama pravoslavcima ugrožava pravo na veru i naše običaje - priča revoltirana Slavica Adžović, Rajzova kćerka.

Na groblju smo zatekli Mirsada Muratovića iz nevladine organizacije "Romska nada".

- Upoznati samo sa ovim slučajem, išli smo u Komunalno preduzeće, pitali da li je zabranjeno postaviti krst na grobnici pokojnika. Odgovorili su da to nikome nije zabranjeno i da groblje pripada jednako svim Nikšićanima. Mi, pravoslavni Romi, ovde smo vekovima, a od kada su došli raseljeni sa KiM gubimo naša prava. Tražimo od nadležnih da se ovaj problem reši - kaže Muratović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)