SKRNAVE DŽAMIJE, NAPADAJU SVEŠTENIKE: Crnogorska opozicija tvrdi da poražena strana stoji iza poslednjih incidenata

E. V. N.

03. 09. 2020. u 09:30

NAPADI na verske objekte i izgredi u nacionalno i konfesionalno mešovitim sredinama pokazuju rukopis uzdrmanog režima koji ne preza ni od izazivanja najopasnijih incidenata.

СКРНАВЕ ЏАМИЈЕ, НАПАДАЈУ СВЕШТЕНИКЕ: Црногорска опозиција тврди да поражена страна стоји иза последњих инцидената

Foto: V. N.

Niz nemilih događaja na nacionalnoj i verskoj osnovi u više mesta u Crnoj Gori ovako komentarišu predstavnici pobedničkih koalicija. Oni su pozvali na mir, uzdržanost i povećanu budnost.

Više verskih objekata i službenika u Crnoj Gori našlo se na meti vandala u noći između utorka i srede. U Rožajama je verbalno napadnut pravoslavni sveštenik, u Bijelom Polju je oskrnavljena Crkva Svetog Nikole u Nikoljcu, kao i džamija u Pljevljima. Dojava o oštećenju vakufske imovine u Beranama, srećom, ispostavila se kao lažna.

Da je islamska imovina bila meta huligana, upozorio je javnost glavni imam Islamske zajednice u Pljevljima Samir Kadribašić. Tamo su porazbijani prozori na prostorijama koje koriste vernici, a ubačena je poruka "Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica". Samo dan ranije u ovom gradu demolirane su prostorije Bošnjačke stranke, kao i objekti u vlasništvu muslimana.

Nosilac liste "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić optužio je odlazeću vlast da zlokobnim provokacijama u mešovitim sredinama pokušava da naruši međunacionalne i međuverske odnose, a njegova koalicija organizovaće odbranu islamskih svetinja.

- Očigledan je rukopis Đukanovićevih službi koje su na istovetnoj matrici održavale vlast svih prethodnih godina. To su isti akteri i iste službe koje su devedesetih proterivale i vršile represiju nad bošnjačkim i albanskim stanovništvom koje sad navodno štite - rekao je Krivokapić, uz poziv policiji da hitno označi počinioce.

Foto: V. N.

Krivokapić je prstom pokazao na direktora Uprave policije Crne Gore Veselina Veljovića:

- On izvesno zna ko je počinilac ovog gnusnog dela izazivanja međunacionalne i međuverske omraze. To zzaključujemo na osnovu informacija koje nam obezbeđuju časni pripadnici Uprave policije.

Incidente na verskoj osnovi osudio je i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije:

- Napad na pljevaljske muslimane je napad na svakog pljevaljskog hrišćanina i građanina Crne Gore.

IZAĐI, POPE, OVO JE CRNA GORA

PRED očima mnogobrojnih građana i "neupućene" policije više desetina huligana okićenih zastavama Crne Gore okružilo je crkvu Ružicu i parohijski dom i duže od sat vremena sirenama uznemiravalo porodicu sveštenika Slobodana Radojevića, koji je u to vreme bio odustan.- Izađi, pope! Ovo je Crna Gora, ovo je naša država, vrištali su histerično Rožajci - svedočio je Bojan Bulatović o incidentu koji nije imao teže posledice samo zahvaljujući povratku oca Slobodana u Rožaje i pozivu koji je uputio načelniku policije.

Mitropolit je podsetio i da je nedavno policija u roku od nekoliko sati pronalazila i privodila ljude koji su anonimno pisali po društvenim mrežama ili slikali trobojke, a tužilaštvo ih ekspresno kažnjavalo, što u ovom slučaju izostaje:

- Ne mogu se oteti utisku da se radi o namernoj provokaciji koja ima cilj da poremeti odnose između građana Pljevalja i cele Crne Gore po osnovu verske pripadnosti. Neću da prerano zaključujem, ali činjenica da već više incidenata ostaje nerasvetljeno navodi na pomisao da ovde nije reč o autentičnom obliku ispoljavanja verske mržnje i netrpeljivosti, već o osmišljenom planu podizanja tenzija zbog ishoda izbora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MORAĆE DA ŽIVE SA 60 E MESEČNO JOŠ...Parlamentarna većina odbila da raspravlja o povećanju srazmernih penzija