MJEDANIČKI POTOK - ZAGAĐIVAČ: Reka Ćehotina i dalje ugrožena otpadom iz Rudnika olova i cinka "Šuplja stena"

M. D.

21. 09. 2020. u 12:55

STANjE pljevaljskih vodotoka, kada je u pitanju zagađenje, bolje je u odnosu na pre pet, šest godina, ali i dalje loše, ocenio je Vaso Knežević iz Sportsko-ribolovnog kluba "Lipljan".

МЈЕДАНИЧКИ ПОТОК - ЗАГАЂИВАЧ: Река Ћехотина и даље угрожена отпадом из Рудника олова и цинка Шупља стена

Foto M. Drobnjak

On napominje da su se, kada su u pitanju pljevaljske reke, neke stvari poboljšale, ali da je došlo i do pogoršanja situacije i nekim delovima.

Trenutno najveći problem stvara Mjednički potok koji konstantno zagađuje Ćehotinu, a dolazi sa koncesionog područja Rudnika olova i cinka "Šuplja stena", gde eksploataciju obavlja firma "Gradir Montenegro".

POSTROJENjE

KNEŽEVIĆ napominje da je do pogoršanja stanja došlo i u situaciji kada se komunalne otpadne vode direktno ulivaju u reku Ćehotinu iako je izgrađeno postrojenje za prečišćavanje otpadnioh voda koje nije u funciji. Napominje da je Rudnik uglja smanjio zagađenje reke, a da se nada da će to uraditi i Termoelktrana kroz projekat ekološke rekonsreukcije.

Vaso Knežević, Foto M. Drobnjak

- Ovo je trenutno najveći zagađivač reke Ćehotine. Inspektor za vode, po prijavi SRK "Lipljen", je još prošle godine naložio ovoj firmi da angažuje akreditovanu ustanovu koja će detaljno ispitati negativan uticaj na vodu Ćehotine, kao i na floru i faunu reke. Angažovan je CETI, i po nezvaničnim informacijama rezultati su katastrofalni, kako u pogledu kvaliteta vode Ćehotine, tako i u pogledu živog sveta nizvodno od Mjedničkog potoka - kazao je Knežević, uz napomenu da SRK "Lipljan", koji gazduje pljevaskim vodotocima nije dobio te rezultate, ali da iz pouzdanih izvora imaju informaciju da su oni katastrofalni.

Knežević ističe da se firma "Gradir Montenegro", koja je vlasnik Rudnika olova i cinka "Šuplja stena", brani da to zagađenje ne potiče od njih već od starih rudarskih jama koje nisu u njihovoj nadležnosti, ali koje se ipak nalaze u njihovom eksploatacionom području.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja